Tarta cytrynowa z bezą, czyli lemon meringue pie. Warstwa kruchego ciasta, masa cytrynowa oraz duża porcja bezy. Uwielbiają ją Anglicy i u nich taka tarta to już tradycja. Tarta jest niesamowicie intensywna w smaku. Głownie dominuje smak słodki i kwaśny. Ciasto kruche jest dodatkiem, który fajnie współgra z tymi smakami. Jeden kawałek tarty i jesteśmy na dosyć długi czas nasyceni.
Tarta cytrynowa z bezą na pewno będzie Ci smakowała jeśli lubisz słodkie desery. Dla równowagi warstwa cytrynowa jest mocno kwaśna i bardzo aromatyczna. Zapach tarty jest niesamowicie intensywny i orzeźwiający.
Ciasto kruche możesz upiecz wcześniej i przechowywać szczelnie owinięte w lodówce lub zamrozić. Dokładnie tak samo jest z masą cytrynową. Natomiast ostatecznie pieczenie z bezą zostaw już na chwilę przed podaniem. Najlepiej jeśli upieczesz ją na 2-3 godziny przed podaniem. Wtedy będziesz mieć czas na jej ostudzenie, a beza zachowa swoją chrupiącą warstwę.
Tarta cytrynowa z bezą to specyficzny deser i na pewno nie wszystkim przypadnie do gustu, ale na pewno warto ją wypróbować. Smak jest mocny i intensywnie cytrynowy, a przy tym wszystkim słodki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.
TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru
- 130 g masła lub margaryny, zimnej
- 1 żółtko
- 4-5 łyżek wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA CYTRYNOWE NADZIENIE:
- 250 ml wody (1 szklanka)
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryny ( ok. 3 cytryny)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 4 żółtka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub soku z cytryny
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, sól oraz masło pokrojone w kostkę.Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtko oraz stopniowo wodę i szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za suche można dodać jeszcze 1-2 łyżki wody. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto układamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia lub folii. Rozwałkowujemy na wymiary formy, u mnie około 20 cm. Przed pieczeniem ciasto nakłuwamy wszędzie widelcem. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do lekkiego zarumienienia.
Do garnuszka wlewamy wodę, skórkę i sok z cytryny, sól, cukier i przesiane mąki. Wszystkie mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Do żółtek dodajemy niewielką ilość ciepłej mieszanki z cytryną i szybko mieszamy. Masę jajeczną dodajemy do masy cytrynowej i szybko mieszamy. Ponownie podgrzewamy, dodajemy masło i mieszamy, aż masa zacznie gęstnieć.
Białka miksujemy na sztywna pianę, następnie dodajemy powoli cukier i miksujemy przez ok. 2-3 min. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i ponownie chwilę miksujemy.
Na kruche ciasto wykładamy masę cytrynową, a na wierzch bezę. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 10-15 min do lekkiego zarumienienia bezy.

Czy ten krem nadaje się również do ciast-tortów?
tak :) na blogu mam juz jeden przepis z lemon curd cytrynowo-kokosowy zerknij w kategoriach -> torty
Na końcu piec z termoobiegiem czy jak?
ja piekę bez termoobiegu :)
Kiedy dodajemy szklankę cukru do nadzienią?
juz poprawione :) dzięki za czujność ;)