Znajdź swój przepis

Tarta czekoladowa z owocami

10 czerwca, 2019

Tarta czekoladowa z owocami sezonowymi bez pieczenia. Mnóstwo czekolady, herbatniki i świeże owoce.

Tarta na bazie zmielonych herbatników z dodatkiem czekolady, kakao i masła. Nie wymaga pieczenia, a jedynie schłodzenia w lodówce.

Jeśli chcesz, aby tarta łatwo wyjmowała się z formy warto ją wcześniej wyłożyć np. folią spożywczą. Po kilku godzinach podnosimy ciasto z folią i gotowe.

Krem czekolady jest intensywny w smaku o dosyć lekkiej konsystencji. Mocno czekolady, który fajnie współgra ze spodem i owocami.

Na wierzch dodałam owoce sezonowe, akurat miałam truskawki i borówki. Natomiast równie smaczne będzie z malinami, wiśniami lub jagodami.

Tarta czekoladowa z owocami bez pieczenia to idealna opcja na letnie deser. Przepis jest szybki i prosty do wykonania.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.

Tarta czekoladowa

TARTA CZEKOLADOWA Z OWOCAMI (BEZ PIECZENIA)

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 170 g herbatników maślanych
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 70 g masła, roztopionego

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • ok. 300-400 g truskawek
  • 100 g borówek lub jagód

Herbatniki mielimy w malakserze razem z kakao. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy razem z roztopionym masłem do herbatników i dokładnie mieszamy. Wykładamy na dno i boki formy dociskając, aby stworzyć zwartą formę. Na czas przygotowania kremu wkładamy do lodówki.
Czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną i zostawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy w kilku porcjach roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec mieszamy dodając niewielkim strumieniem żelatynę (jeśli krem jest za mało słodki można dodać cukier puder). Wykładamy na spód krem i wkładamy do lodówki na około 2-3 godz. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami.

Tarta czekoladowa Tarta czekoladowa Tarta czekoladowa Tarta czekoladowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. A ja spytam, skąd forma do tarty?

    1. Ilovebake says:

      Kupiona na allegro :)

  2. Konesso P. says:

    Tarta marzenie!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x