Znajdź swój przepis

Tarta francuska z malinami

18 lipca, 2014

Tarta z malinami z tego przepisu jest chyba najprostsza jaką znam. Ciasto francuskie zazwyczaj kojarzymy z czymś skomplikowanym, a co lepsze nie do końca wiemy, jakimi zasadami się kierować przy wypieku. Ja znam dwie proste recepty: ciasto musi być zimne i pieczone w temp. nie mniejszej niż 190 C. Gwarantuję Ci, że ładnie się rozwarstwi i będzie chrupiące. W takie upały jak teraz wykonywanie ciasta kruchego na tartę jest ryzykowne, dlatego zastąpiłam go szybszą wersją. Ciasto francuskie pieczemy na złoty kolor, wykładamy krem i dekorujemy malinami. Prawda, że proste. Zdradzę Wam jeszcze jeden sekret tego przepisu: kawałki z cukrowymi brzegami są najlepsze. Tartę z malinami najlepiej jeść zaraz po wykonaniu. Doskonała będzie z wszystkimi owocami sezonowymi. Dlatego wybór należy do Ciebie z czym ją zjesz. Tutaj wersja na tartę francuską z malinami. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA SPÓD TARTY:

  • 275 g ciasta francuskiego ( gotowe lub domowe )
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki śmietanki kremówki 30 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

DODATKOWO:

  • ok 150 g świeżych malin

Schłodzone ciasto francuskie o wym. 25×42 cm rozwijamy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Za pomocą noża wykonujemy lekkie nacięcia ok. 2-3 cm od brzegów ciasta ( nie wolno przeciąć ciasta ). Żółtko lekko roztrzepujemy i smarujemy nacięte boki ciasta, następnie oprószamy je cukrem. Pieczemy w temp. 190 C przez ok. 15-20 min, aż ciasto będzie zarumienione. Zaraz po wyjęciu za pomocą noża ponownie nacinamy te same miejsca, aby środek ciasta opadł. Nie nacinamy ciasta do końca, ponieważ wypadnie. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy chwilę z kremówką. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz sok z cytryny. Wykładamy na środek tarty, zostawiając boki wolne. Układamy na wierzchu świeże maliny, lekko oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x