Znajdź swój przepis

Tarta oreo z borówkami

2 sierpnia, 2024

Tarta oreo z borówkami bez pieczenia. Połączenie zmielonych ciasteczek, kremu mascarpone i świeżych owoców. Pyszny deser w kilka minut.

Ciasteczka dokładnie rozdrabniamy w malakserze, aby powstał drobny piasek. W połączeniu z masłem i schłodzeniu powstanie słodziutka baza do kremu.

Jeśli nie masz w czym rozdrobnić ciasteczek włóż je do woreczka strunowego i kilka razy przejedź wałkiem.

Krem to bardzo proste i smaczne połączenie śmietanki i mascarpone. Idealnie pasuje do słodziutkiego spodu. Jeśli masz w domu mleko w proszku dodać 1 – 2 łyżki, a uzyskasz jeszcze lepszy smak.

Wierzch to świeże borówki udekorowane kawałkami ciastek i mini bezikami.

REKLAMA:

Pyszny, szybki i prosty deser, który będzie idealny na lato.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK OREO Z BORÓWKAMI

KRUCHE CIASTO Z BORÓWKAMI

KOSTKA BORÓWKOWA

tarta oreo

TARTA OREO Z BORÓWKAMI

REKLAMA:

SKŁADNIKI:

CIASTECZKOWY SPÓD

  • 280 g ciasteczek Oreo
  • 50 g roztopionego masła

KREM MASCARPONE

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 1 szklanka borówek
  • 2 – 3 ciasteczka Oreo do dekoracji
  • 2 – 3 mini beziki

PRZYGOTOWANIE:

Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze, następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy masę do formy o średnicy 24 cm i rozprowadzamy równomiernie na dnie i bokach (lekko dociskając). Na czas przygotowania kremu formę owijamy folią i wkładamy do lodówki.

Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy po łyżce cukier puder. Jeśli tarta ma dłużej postać warto dodać do kremu saszetkę śmietan – fixu. Gotowy krem wykładamy do formy i wyrównujemy. Dekorujemy borówkami, następnie wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Przed podaniem dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami i bezikami.

tarta oreo
tarta oreo

Dołącz do dyskusji

  1. Ależ to pięknie wygląda! Nie mogę się doczekać żeby wypróbować ten przepis!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij