Tarta oreo z borówkami bez pieczenia. Połączenie zmielonych ciasteczek, kremu mascarpone i świeżych owoców. Pyszny deser w kilka minut.
Ciasteczka dokładnie rozdrabniamy w malakserze, aby powstał drobny piasek. W połączeniu z masłem i schłodzeniu powstanie słodziutka baza do kremu.
Jeśli nie masz w czym rozdrobnić ciasteczek włóż je do woreczka strunowego i kilka razy przejedź wałkiem.
Krem to bardzo proste i smaczne połączenie śmietanki i mascarpone. Idealnie pasuje do słodziutkiego spodu. Jeśli masz w domu mleko w proszku dodać 1 – 2 łyżki, a uzyskasz jeszcze lepszy smak.
Wierzch to świeże borówki udekorowane kawałkami ciastek i mini bezikami.
Pyszny, szybki i prosty deser, który będzie idealny na lato.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

TARTA OREO Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI:
CIASTECZKOWY SPÓD
- 280 g ciasteczek Oreo
- 50 g roztopionego masła
KREM MASCARPONE
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 1 szklanka borówek
- 2 – 3 ciasteczka Oreo do dekoracji
- 2 – 3 mini beziki
PRZYGOTOWANIE:
Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze, następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy masę do formy o średnicy 24 cm i rozprowadzamy równomiernie na dnie i bokach (lekko dociskając). Na czas przygotowania kremu formę owijamy folią i wkładamy do lodówki.
Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy po łyżce cukier puder. Jeśli tarta ma dłużej postać warto dodać do kremu saszetkę śmietan – fixu. Gotowy krem wykładamy do formy i wyrównujemy. Dekorujemy borówkami, następnie wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Przed podaniem dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami i bezikami.


Ależ to pięknie wygląda! Nie mogę się doczekać żeby wypróbować ten przepis!