Znajdź swój przepis

Tarta panna cotta z malinami

29 maja, 2019

Tarta panna cotta z malinami bez pieczenia. Spód z herbatników połączonych z czekoladą, pyszne nadzienie śmietankowe oraz świeże maliny.

Tartę przygotujesz w błyskawicznym tempie, a sam przepis jest niezwykle prosty z kilku składników.

Deser najlepiej wykonać dzień wcześniej, aby tarta miała czas dobrze zastygnąć i stężeć.

Wierzch udekorowałam świeżymi malinami i posypałam startą białą czekoladą.

REKLAMA:

Tarta panna cotta to przepyszne połączenie czekoladowego spodu, leciutkiego nadzienia ze śmietanki i wanilii oraz lekko kwaśne maliny. Delikatny deser bez pieczenia, który latem będzie idealny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.

Tarta panna cotta

TARTA PANNA COTTA Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 250 g herbatników, maślanych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła lub margaryny

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

REKLAMA:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
  • 4 łyżeczki żelatyny

DODATKOWO:

  • 200 g malin, świeżych
  • ok. 50 g białej czekolady do dekoracji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem. Herbatniki zmielone mieszamy z kakao oraz mieszaniną czekoladową. Dokładnie mieszamy i wykładamy do formy na tartę o średnicy 22-24 cm. Dociskamy masę do dna i boków formy. Na czas przygotowania nadzienia wkładamy do lodówki*.
Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki mleka, zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilę podgrzewamy np. w mikrofali i mieszamy do rozpuszczenia. Pozostałe mleko, kremówkę, cukier i wanilię przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na około 5 min, następnie dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie wykładamy na spód z herbatników, przykrywamy folią i zostawiamy na kilka godzin do zastygnięcia.
Podajemy z malinami i tartą białą czekoladą.

* tartę sprawniej będzie można wydostać z formy jeśli wyłożymy ją wcześniej folią spożywczą

Tarta panna cotta Tarta panna cotta

Tarta panna cotta

Dołącz do dyskusji

  1. Maja Skorupska says:

    Witam, jakiej żelatyny użyć? Nie mam żadnego doświadczenia, nigdy nie używałam żelatyny..

    1. aneta Autor says:

      Najlepiej w proszku do deserów.

  2. Konesso P. says:

    Twoje ciasta zawsze wyglądają idealnie!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij