Znajdź swój przepis

Tarta ptysiowa z jagodami

19 lipca, 2019

Lekka tarta ptysiowa z jagodami i kremem mascarpone. Tarta na bazie ciasta parzonego jak na karpatkę, leciutki krem i świeże owoce, czyli szybki deser letni.

Ciasto parzone na tartę jest lekkie, delikatne i ma identyczną konsystencję jak na ptysie i karpatkę.

Doskonale współgra z kremem mascarpone i lekko kwaśnymi jagodami.

Tartę najlepiej wykonać tuż przed podaniem, ponieważ ciasto parzone jest najlepsze zaraz po upieczeniu.

Tarta ptysiowa z jagodami to ciekawa propozycja na niestandardowy spód zamiast ciasta kruchego.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.

tarta z jagodami

TARTA PTYSIOWA Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO PARZONE:

  • 65 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • ok. 200-300 g jagód

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Masło przekładamy do rondelka i zalewamy wodą. Podgrzewamy do rozpuszczenia i zagotowania. Następnie dodajemy sól oraz przesianą mąkę. Szybko mieszamy, aż uzyskamy jednolite i gładkie ciasto. Powinno odchodzić od ścianek garnuszka. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i jajka i miksujemy do połączenia. Formę na tartę o średnicy 26-28 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy ciasto na spód i boki. Pieczemy w temp. 200 C przez około 15-20 min. do zarumienienia. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na bardzo gęsty krem. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i wykładamy do środka tarty. Obsypujemy wierzch jagodami.

tarta z jagodami tarta z jagodami tarta z jagodami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x