Znajdź swój przepis

Tarta z borówkami i kremem

27 lipca, 2024

Tarta z borówkami i kremem mascarpone udekorowana mini bezami. Leciutka, krucha i przepyszna tarta z owocami lata.

Pięknie wyglądająca tarta, która smakuje jeszcze lepiej.

Kruchy spód z ciasta, leciutki krem z mascarpone gotowy w kilka minut i do tego orzeźwiający smak borówek. Pychotka.

Jedna z najprostszych tart jakie znam.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

TARTA PTYSIOWA Z JAGODAMI

TARTA Z MALINAMI I KREMEM CZEKOLADOWYM

TARTA Z TRUSKAWKAMI I KREMEM

tarta z borówkami

TARTA Z BORÓWKAMI I KREMEM

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

REKLAMA:
  • 180 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 zimne żółtko
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli

KREM Z MASCARPONE

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

DODATKOWO

  • ok. 200 – 250 g borówek

mini beziki/ mięta do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Formę na tartę o wymiarach ok. 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Dodajemy żółtko, kawałki zimnego masła i szczyptę soli. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Gotowe owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek nieco większy od formy. Wykładamy do formy i przyciskamy do dna i boków. Nadmiar ciasta wycinamy nożem. Wkładamy ponownie na 30 minut do lodówki. Następnie nakłuwamy widelcem całe ciasto i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 20 minut do zarumienienia wierzchu. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.

Śmietankę miksujemy razem mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz sok z cytryny. Wykładamy krem na kruche ciasto i obsypujemy borówkami. Dekorujemy mini bezikami lub świeżą mięta.

tarta z borówkami
tarta z borówkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij