Tarta z borówkami i kremem mascarpone udekorowana mini bezami. Leciutka, krucha i przepyszna tarta z owocami lata.
Pięknie wyglądająca tarta, która smakuje jeszcze lepiej.
Kruchy spód z ciasta, leciutki krem z mascarpone gotowy w kilka minut i do tego orzeźwiający smak borówek. Pychotka.
Jedna z najprostszych tart jakie znam.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TARTA Z MALINAMI I KREMEM CZEKOLADOWYM

TARTA Z BORÓWKAMI I KREMEM
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 180 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 zimne żółtko
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
KREM Z MASCARPONE
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
DODATKOWO
- ok. 200 – 250 g borówek
mini beziki/ mięta do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Formę na tartę o wymiarach ok. 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Dodajemy żółtko, kawałki zimnego masła i szczyptę soli. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Gotowe owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek nieco większy od formy. Wykładamy do formy i przyciskamy do dna i boków. Nadmiar ciasta wycinamy nożem. Wkładamy ponownie na 30 minut do lodówki. Następnie nakłuwamy widelcem całe ciasto i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 20 minut do zarumienienia wierzchu. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy razem mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz sok z cytryny. Wykładamy krem na kruche ciasto i obsypujemy borówkami. Dekorujemy mini bezikami lub świeżą mięta.

