Tarta z mango i bezą na kruchym cieście z warstwą serowo-owocową i słodką bezą.
Leciutka tarta z pysznym środkiem mango na bazie twarogu i kremówki oraz pulpy mango. Całość przykryta słodką i piankową bezą. Smaki cudownie się przenikają, a sam deser nie jest przesłodzony.
Tarta z mango i bezą będzie idealna w ciepłe dni. Orzeźwiającą, delikatna z pysznym mango.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.
REKLAMA:
TARTA Z MANGO I BEZĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 250 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 180 g masła, zimnego
- 3 żółtka, duże
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MANGO:
- 300 g twarogu, trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 ml pulpy z mango
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 3 białka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz sól i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na około 2 godz. do lodówki. Po tym czasie na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na kształt formy. Przekładamy do formy, dociskamy do dna i brzegów. Nadmiar ciasta wycinamy nożem lub przejeżdżamy wałkiem do ciasta. Przykrywamy folią i wkładamy na 20 min do lodówki. Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto widelcem. Pieczemy w temp. 180 C przez 20 minut do zarumienienia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy razem ze śmietanką, sokiem z cytryny oraz pulpą mango na gęstą masę. Następnie dodajemy stopniowo żelatynę cały czas miksując. Wykładamy na ostudzone kruche ciasto, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy sok z cytryny oraz mąkę. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy formy i wypełniamy je masą bezową wykonując fikuśne kształty. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 140 C i od razu zmniejszamy do temp. 120 C. Pieczemy przez 1,5 godz. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Bezę nakładamy przed podaniem lub przechowujemy w zamkniętym piekarniku.
czy bezę pieczemy na termoobiegu czy bez?
Bez :)
Wow wyglada obłednie smacznie, do zrobienia mimo diety.
Cudo,do wypróbowania w najbliższym czasie