Znajdź swój przepis

Tarta z mascarpone i jagodami

6 lipca, 2018

Lekka tarta z mascarpone i jagodami idealna na lato. Kruche ciasto, delikatny krem i do tego świeże owoce. Przepyszny deser.

Kruche ciasto możesz wykonać bez dodatku żółtka, dodając więcej wody. Idealne rozwiązanie dla osób z nietolerancją na jajka. Ciasto jest mega kruche, leciutkie i doskonale pasuje pod bazę do przeróżnych kombinacji smakowych. Równie dobrze będzie smakowało na słono.

Krem z mascarpone to jeden z prostszych przepisów jakie znam. Kremówkę i mascarpone łączymy, aż uzyskamy gęsty krem. W tym przypadku nie trzeba używać żelatyny, aby krem się dobrze trzymał ciasta.

Jagody i dżem doskonale pasują do kremu i nadają świeżości. Zamiast dżemu możesz dodać rozduszone jagody i dodać na spód.

Tarta z mascarpone i jagodami to jedno z moich ulubionych połączeń. Koniecznie wypróbuj jej smak.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jagodami.

tarta z jagodami

TARTA Z MASCARPONE I JAGODAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g masła, zimnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM Z MASCARPONE:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 4 łyżki dżemu jagodowego
  • ok. 3/4 szklanki jagód

Formę na tartę o śr. 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól, kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Do przygotowania ciasta możemy użyć także malaksera. Gotowe. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy na kształt formy. Ciasto nawijamy na wałek i przekładamy do formy dociskając do dna i brzegów formy. Owijamy folią i ponownie przekładamy na 30 min. do lodówki. Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 20-25 min do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę oraz serek miksujemy razem, aż uzyskamy gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy tylko do połączenia. Spód kruchego ciasta smarujemy dżemem i wykładamy krem śmietankowy. Na wierzch układamy jagody. Gotową tartę możemy schłodzić przed podaniem ok. 1 godz.

tarta z jagodami tarta z jagodami tarta z jagodami tarta z jagodami tarta z jagodami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. A czy kremówki nie należy wcześniej ubić? Jest płynna, po połączeniu z serkiem nie zrobi się z tego płynna masa?

    1. aneta Autor says:

      Kremówkę i serek miksujemy razem, aż uzyskamy gęsty krem :)

  2. Dziś zrobiłam tą tartę, naprawdę pyszna :) Nie dałam dżemu na spód bo nie miałam i myślę że z nim byłoby 10/10.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x