Tarta z truskawkami i budyniem to doskonały pomysł w sezonie na szybki deser. Kruche ciasto, kremowy budyń i świeże truskawki.
Przepis jest bardzo prosty i możesz go podzielić na dwie części. Wcześniej upiec ciasto kruche, a następnego dnia wykonać budyń i udekorować owocami.
Budyń wzbogaciłam żółtkami, które sprawiają, że jest delikatniejszy i bardziej kremowy. Idealnie pasuje do chrupiącego i kruchego spodu.
Formę przed pieczeniem warto posmarować masłem i lekko oprószyć np. kaszką manną wtedy ciasto będzie łatwiej odchodziło od formy.
Całość udekorowałam dużą ilością świeżych truskawek, które świetnie podkreślają smak ciasta.
Tarta z truskawkami i budyniem to prosty deser, ale jeden z pyszniejszych w sezonie letnim.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy z truskawkami.
TARTA Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 200 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła, zimnego
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 600 ml mleka
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 300-400 g truskawek, świeżych
Formę
na
tartę
o
średnicy
około
24
cm
smarujemy
lekko
masłem
i
oprószamy
np.
kaszką
manną.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
cukrem
pudrem.
Dodajemy
zimne
masło
oraz
sól
i
dokładnie
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Następnie
żółtka
oraz
zimną
wodę
i
szybko
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Gotowe
owijamy
folią
spożywczą
i
wkładamy
na
1
godz.
do
lodówki.
Po
tym
czasie
ciasto
rozwałkowujemy
na
lekko
podsypanej
mąką
stolnicy
(możesz
rozwałkować
pomiędzy
dwoma
arkuszami
folii
spożywczej).
Wkładamy
do
formy
dociskając
do
dna
i
boków,
nadmiar
ciasta
wycinamy.
Wkładamy
na
30
min
do
lodówki.
Przed
pieczeniem
całe
ciasto
nakłuwamy
widelcem
i
pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
20-25
min
do
zarumienienia.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
400
ml
mleka
podgrzewamy
razem
z
cukrem,
solą
i
wanilią.
W
pozostałym
mleku
rozpuszczamy
przesiany
proszek
budyniowy
oraz
żółtka.
Gorące
mleko
zdejmujemy
z
ognia
i
wlewamy
powoli
mieszaninę.
Cały
czas
mieszając
ponownie
podgrzewamy,
aż
budyń
będzie
gęsty.
Na
koniec
dodajemy
masło
i
mieszamy,
wykładamy
na
kruche
ciasto.
Zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia
i
wkładamy
do
lodówki
na
około
1-2
godz.
Po
tym
czasie
kroimy
truskawki
i
układamy
na
wierzchu.
Komentarze