Tarta z truskawkami i budyniem to doskonały pomysł w sezonie na szybki deser. Kruche ciasto, kremowy budyń i świeże truskawki.
Przepis jest bardzo prosty i możesz go podzielić na dwie części. Wcześniej upiec ciasto kruche, a następnego dnia wykonać budyń i udekorować owocami.
Budyń wzbogaciłam żółtkami, które sprawiają, że jest delikatniejszy i bardziej kremowy. Idealnie pasuje do chrupiącego i kruchego spodu.
Formę przed pieczeniem warto posmarować masłem i lekko oprószyć np. kaszką manną wtedy ciasto będzie łatwiej odchodziło od formy.
Całość udekorowałam dużą ilością świeżych truskawek, które świetnie podkreślają smak ciasta.
Tarta z truskawkami i budyniem to prosty deser, ale jeden z pyszniejszych w sezonie letnim.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy z truskawkami.
TARTA Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 200 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła, zimnego
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 600 ml mleka
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 300-400 g truskawek, świeżych
Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy np. kaszką manną.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło oraz sól i dokładnie siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie żółtka oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy (możesz rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej). Wkładamy do formy dociskając do dna i boków, nadmiar ciasta wycinamy. Wkładamy na 30 min do lodówki. Przed pieczeniem całe ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem, solą i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i wlewamy powoli mieszaninę. Cały czas mieszając ponownie podgrzewamy, aż budyń będzie gęsty. Na koniec dodajemy masło i mieszamy, wykładamy na kruche ciasto. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. Po tym czasie kroimy truskawki i układamy na wierzchu.