Znajdź swój przepis

Tarta z truskawkami

3 czerwca, 2015

Lekka tarta z truskawkami to rewelacyjny pomysł na letni deser. W tym przepisie tartę napełniłam budyniem i truskawkami, ale spokojnie możesz zamienić innym np. na bazie kremówki i mascarpone. Połączenie ciasta kruchego, domowego budyniu i świeżych truskawek sprawia, że tarta smakuje nieprzeciętnie i pysznie.

Kruche ciasto latem może sprawiać trochę problemów, ale jest na to kilka trików. Stolnicę lub blat, na którym będziesz robiła ciasto włóż do zamrażarki lub lodówki, aby był zimny. Jak najmniej dotykaj ciasta odsłoniętymi dłońmi. Ja używam latem do wyrabiania rękawiczek. Najlepiej latem sprawdzi się do ciasta kruchego malakser, szybko nam rozdrobni ciasto i wystarczy je wtedy owinąć folią.

Budyń do tarty wykonałam samodzielnie i nie zastąpiłabym go w żadnym wypadku gotowym. Jest słodki, kremowy i delikatny. Kupowany budyń wypada naprawdę źle na tle domowego.  Uwaga: budyń na tartę musi być gęsty i gotuj go, aż będzie naprawdę mocno ścięty.

Truskawki bardzo pasują do tarty i fajnie ożywiają smak przez co nie jest mdła. Sprawdzą się także inne owoce np. maliny, jagody, brzoskwinie.

Tarta z truskawkami na stałe wejdzie do mojego letniego spisu ciast. Jest lekka, ciasto kruchutkie, budyń jest słodki i do tego soczyste truskawki. Pyszny deser, który robi się szybko i nie napracujesz się za dużo. Tartę po przygotowaniu trzymaj koniecznie w lodówce i nie dłużej niż 1-2 dni, ponieważ ciasto zacznie mięknąć.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na tartę.

tarta z truskawkami

TARTA Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM– PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 250 g mąki tortowej
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 60 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka masła

DODATKOWO:

  • ok. 500 g truskawek
  • galaretka do posmarowania wierzchu (niekoniecznie)

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. Szybko siekamy nożem, następnie dodajemy cukier, jajko oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli masz malakser możesz go użyć do wykonania ciasta. Gotowe owijamy folią, lekko spłaszczamy i wkładamy na minimum 30 min. do lodówki.
400 ml mleka wlewamy do rondelka o grubym dnie. Doprowadzamy do wrzenia. Żółtka mieszamy z cukrami oraz pozostałym mlekiem. Przesiewamy mąki i szybko mieszamy, aby nie było grudek. Wrzące mleko zestawiamy z ognia. Cały czas mieszając energicznie mieszankę z żółtkami wlewamy niewielkim strumieniem gorące mleko. Gotową mieszankę wlewamy ponownie do rondelka i cały czas mieszamy, aż masa mocno zgęstnieje. Na koniec dodajemy sok z cytryny i łyżeczkę masła, mieszamy do rozpuszczenia. Gotowy budyń zestawiamy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepiej jeśli minimum godzinę poleży w lodówce.
Schłodzone ciasto wałkujemy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej na kształt formy do tarty (u mnie o śr. 26 cm). Usuwamy jedną folię i układamy ciasto w formie, usuwamy drugą i wystające części ciasta. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C na ok. 25 min do lekkiego zarumienienia. Gotowe ciasto studzimy, następnie napełniamy budyniem oraz przekrojonymi na pół truskawkami. Wierzch dodatkowo posmarowałam galaretką truskawkową.

tarta z truskawkami i budyniem tarta z truskawkami tarta z truskawkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ten budyń jest genialny.! Już nigdy nie ugotuję takiego z paczki.

    1. Ilovebake says:

      smak jest o niebo lepszy :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x