Znajdź swój przepis

Kruche babeczki z malinami i mascarpone

9 lipca, 2014

Kruche babeczki z malinami i mascarpone będą idealne na szybki i prosty przepis. Niesamowicie pyszne, proste z owocami i kremem.

Ciasto na babeczki można wykonać dzień wcześniej i kolejnego dnia wypiekać i nadziewać.

Babeczki są leciutkie, kruche i świetnie będą nadawały się na letni deser z owocami.

Maliny można zastąpić np. borówkami lub truskawkami.

Wierzch babeczek można lekko zatopić w galaretce. Owoce będą się trzymać i dłużej będą świeże.

kruche babeczki z malinami

KRUCHE BABECZKI Z MALINAMI I MASCARPONE

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 15 babeczek

  • 250 g mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła, miękkiego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka śmietany lub jogurtu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM  MASCARPONE

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g białej czekolady

DODATKOWO

  • ok. 150 g świeżych malin

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Następnie dodajemy sól, lekko roztrzepane jajko, śmietanę, cukier waniliowy oraz masło pokrojone w kostkę. Szybko wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. godzinę lub pół do zamrażarki. Foremki na tartaletki o śr. 6 cm wykładamy niewielką ilością ciasta. Warstwa surowego ciasta powinna być dosyć cienka i nie być gruba na bokach foremki. Przygotowane foremki nakłuwamy wszędzie widelcem i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Pieczemy w temp. 180 C przez 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i dopiero wyciągamy z foremek. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone chwilę miksujemy, następnie dodajemy jeszcze płynną, ale nie gorącą czekoladę. Dokładnie miksujemy. Maliny przekrawamy na pół, kilka zostawiamy całych do włożenia w środek. Babeczki napełniamy kremem, dookoła układamy przepołowione maliny, na środku układając jedną całą. Postępujemy tak samo z wszystkimi. Opcjonalnie oprószamy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.

kruche babeczki z malinami

Dołącz do dyskusji

  1. Ciekawski says:

    A szklanka to ile?

  2. Babeczki wyszły pyszne :) Będę do nich wracać!

  3. Hej, czy ciasteczka powinnam zrobić dzień przed podaniem czy tego samego dnia w którym chce je podać ?

    1. aneta Autor says:

      same babeczki mozna wczesniej :)

  4. Czy można z tego przepisu zrobić jedną większą blaszkę?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  5. Natalia says:

    Witam,
    Mam pytanie odnośnie foremek. Mam foremki silikonowe. Czy je również natłuszczać?
    Pozdrawiam :)

    1. aneta Autor says:

      Nie ma takiej potrzeby :)

  6. a ja mam pytanie techniczne… foremki to natłuścić? pytam bo ja miałam problem z wyjęciem i połowa mi sie pokruszyła

    1. Ilovebake says:

      Tak jak w przepisie pisałam ja lekko natłuszczam :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x