Tiramisu pistacjowe to pyszny deser z dodatkiem kremu pistacjowego, biszkoptów i warstwą malin. Kremowy, pyszny i lekki deser na każdą okazję.
Błyskawiczny w przygotowaniu przepis na imprezy, urodziny lub spotkania rodzinne.
Cudowny, mocno pistacjowy deser przełamany warstwą lekko kwaśnych malin i biszkoptami zatopionymi w kawie.
Całość obsypana posiekanymi pistacjami i udekorowana borówkami.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TIRAMISU PISTACJOWE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 4 pucharki po 250 ml
- 150 g kremu pistacjowego (słodzonego)
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 – 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie biszkoptów
- 250 ml mocnego naparu z kawy
- 1 mały słoiczek dżemu lub konfitury malinowej
- 4 łyżki posiekanych pistacji
PRZYGOTOWANIE:
W pucharkach układamy na dnie po 3 szt. biszkoptów zanurzonych przez chwilkę w naparze z kawy (można dodać odrobinę Amaretto).
Serek mascarpone miksujemy razem ze śmietanką na gęsty krem. Następnie dodajemy krem pistacjowy oraz przesiany cukier puder. Połowę kremu wykładamy do pucharków na biszkopty. Następnie wykładamy 1 – 2 łyżki konfitury lub dżemu do każdego pucharka i ponownie przykrywamy biszkoptami zanurzonymi w kawie. Na koniec wykładamy pozostałą część kremu. Wierzch dekorujemy posiekanymi pistacjami.