Tiramisu w pucharkach o bardzo delikatnym i leciutkim kremie oraz biszkoptach zatopionych w kawie i oprószonych kakao. Przepyszny deser z kilku składników.
Tiramisu w pucharkach możesz dodatkowo poprzekładać warstwami owoców. Polecam np. maliny, borówki lub jagody. Intensywne smaki kawy i kakao oraz orzeźwiające owoce będą równie smacznym połączeniem.
Krem z mascarpone jest leciutki jak puszek, dzięki dodaniu śmietanki kremówki i masy z żółtek. Jeśli planujesz przewozić deser warto go dodatkowo zagęścić np. żelatyną lub śmietan-fixem.
Tiramisu w pucharkach to doskonały pomysł na szybki deser, który nie wymaga dużo pracy. Dobrze ubite żółtka razem z cukrem to podstawa puszystego kremu. Deser najlepszy po schłodzeniu około 2-3 godzin w lodówce. W wersji dla dzieci nie dodawaj alkoholi i zmniejsz ilość kawy w naparze.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tiramisu.
TIRAMISU W PUCHARKACH
ILOŚĆ: ok. 6 pucharków
SKŁADNIKI NA KREM:
- 3 żółtka, duże *
- 350 g serka mascarpone
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 4-5 łyżek cukru
SKŁADNIKI NA KAWOWY SYROP:
- 1 szklanka mocnego naparu z kawy
- 1 łyżka cukru
- ok. 90 ml likieru Amaretto (opcjonalnie)
DODATKOWO:
- paczka podłużnych biszkoptów (2 opakowania)
- kilka łyżek kakao
* wcześniej warto całe jajka włożyć na 10 sekund do wrzątku
Napar
z
kawy
jeszcze
gorący
mieszamy
z
cukrem.
Zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia
i
mieszamy
z
likierem.
Żółtka
miksujemy
razem
z
cukrem
na
jasną
i
puszystą
masę
(powinna
być
dosyć
gęsta).
Śmietankę
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
gęsty
krem.
Następnie
dodajemy
po
łyżce
masę
z
żółtek
i
delikatnie
mieszamy
do
połączenia.
Do
każdego
pucharka
wkładamy
po
3
połówki
biszkoptów
wcześniej
przez
chwilę
zatopionych
w
kawowym
syropie.
Następnie
oprószamy
łyżeczką
kakao
i
wykładamy
po
2-3
łyżki
kremu.
Ponownie
biszkopty,
kakao
i
krem
i
jeszcze
jedna
warstwa.
Na
wierzchu
każdego
pucharka
powinien
być
krem.
Gotowe
pucharki
wkładamy
do
lodówki
na
około
1-2
godziny
lub
dłużej.
Przed
podaniem
wierzch
oprószamy
kakao.
Komentarze
Genialne! Bardzo prosty przepis a efekt WOW! Dziękuję????
Czy śmietanka ma być ciepła?
smietanka prosto z lodówki
Wygląda cudownie, czy można go zrobić dzień wcześniej przed podaniem?
tak
Deser przepyszny, Ci którzy mówią że nie dobry kłamią
Deser pyszny. Polecam.