Znajdź swój przepis

Tiramisu z kajmakiem

9 sierpnia, 2024

Tiramisu z kajmakiem to pyszny i szybki deser na biszkoptach z malinami. Cudowny, lekki i przepyszny będzie idealny na imprezy, spotkania lub urodziny.

Biszkopty okrągłe można zamienić na podłużne lub użyć kawałków jasnego biszkoptu.

Do nasączania biszkoptów używamy mocnego naparu z kawy parzonej lub ewentualnie z łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszanej z cukrem. W wersji dla dorosłych można dodać odrobinę likieru kawowego lub migdałowego.

Krem kajmakowy jest słodki, przepyszny i idealnie pasuje do kawy i malin. Jeśli nie masz akurat pod ręką mascarpone świetną alternatywą będzie serek kremowy Philadelphia, lekko słony smak równie dobrze komponuje się z kajmakiem.

Tiramisu kajmakowe to jeden z lepszych deserów jakie jadłam, a każda warstwa tworzy nową kompozycję smaków, która jest przepyszna.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

TIRAMISU W PUCHARKACH

DESER BALLADYNA

DESER KINDER CHOCOLATE

tiramisu kajmakowe

TIRAMISU Z KAJMAKIEM

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 4 pucharki po 250 ml

REKLAMA:

WARSTWA KAJMAKOWA

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g kajmaku

WARSTWA MALINOWA

  • 250 – 300 g malin
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

DODATKOWO

  • 250 ml mocnego naparu z kawy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych

PRZYGOTOWANIE:

Do gorącego naparu z kawy dodajemy cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie biszkopty przez chwilkę zanurzamy w kawie i układamy na dnie pucharków lub szklanek (u mnie po 3 szt. na szklankę).

Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier oraz sok z cytryny. Chwilkę podgrzewamy, aż maliny zaczną puszczać sok. W 2 – 3 łyżkach wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do gorących malin. Cały czas mieszamy i chwilkę podgrzewamy, aż zaczną gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wykładamy po 1 – 2 łyżki malin na biszkopty w pucharkach (zostawiamy ok. 4 łyżeczki do dekoracji).

Serek mascarpone miksujemy razem z kajmakiem i śmietanką na gęsty krem. Wykładamy po 2 – 3 łyżki na maliny. Ponownie warstwa biszkoptów zatopionych w kawie (po 3 szt). Dekorujemy łyżeczką malin oraz borówkami.

tiramisu kajmakowe
tiramisu kajmakowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij