Znajdź swój przepis

Tiramisu z mango

6 maja, 2021

Tiramisu z mango to lekki i orzeźwiający deser bez pieczenia. Podłużne biszkopty, krem mascarpone i do tego pulpa z mango.

Deser wykonasz dosłownie w kilka chwil, a smak jest przepyszny.

Do deseru wykorzystujemy pulpę z mango, ale może je wykonać również samodzielnie. Kilka słodkich i dojrzałych mango obierasz ze skórki, a miąższ dobrze miksujesz.

Tiramisu z mango będzie doskonałym deser w sezonie letnim. Delikatny z puszystym kremem i do tego słodkie mango. Całość na biszkoptach, które można nasączyć np. alkoholem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

tiramisu

TIRAMISU Z MANGO

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 500 g serka mascarpone
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 szklanki pulpy z mango
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania biszkoptów, podłużnych
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Biszkopty zamiennie można nasączyć np. likierem advocat lub słony karmel.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pulpę z mango przekładamy do rondelka i dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Wodę mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Maczamy chwilkę biszkopty i układamy w formie jeden obok drugiego w rzędach. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Mascarpone razem ze śmietanką miksujemy na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Połowę kremu wykładamy na biszkopty, następnie wykładamy pulpę z mango. Ponownie układamy nasączone biszkopty, krem oraz pulpę. Gotowy deser wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc. Dekorujemy borówkami.

tiramisu

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. zrobiłam bez żelatyny, nie gotowałam pulpy (bardzo dobrze zblendowałam), cały deser zrobiłam w 20 min. najdłużej trwało rozpakowanie biszkoptów i serka ;)

  2. Witam… Czy do tego tiramisu można dodać masę z jajek i mascarpone jak w klasycznym tiramisu?????

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  3. Ja chciałabym sprecyzować, w czym końcu moczymy biszkopty, w likierach, czy w wodzie plus cukier puder plus sok z cytryny?

  4. Zamiast żelatyny możemy dodać agar

  5. Szanowna Pani.
    Ciasto wygląda smakowicie, ale mam parę uwag a’ propos ” wykonasz w kilka chwil”
    Żelatynę namoczyć, podgrzać i wystudzić- ok 20 minut. (Poza tym nie mam mikrofali).
    Pulpę gotować powoli żeby nie przypalić i wystudzić ok 1 godzina. Hmmm?

    1. Patrycja says:

      Proszę nie przesadzać, również nie mam mikrofali i żelatyna zajęła mi max 10 min, tak samo pulpa…

  6. A czy mrożone mango sprawdziło by się w tym przepisie?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x