Leciutki torcik bezowy z truskawkami i kremem śmietankowym idealny na lato. Blaty bezowe z dodatkiem ciasta ucieranego, przełożony puszystym kremem i świeżymi owocami. Przepyszny i słodki deser.
Bezę pieczemy w tradycyjny sposób jedyną zmianą jest dodatek ciasta ucieranego na spód formy. Beza musi być dobrze ubita i gęstą w innym wypadku ciasto wyjdzie zakalcowe. Połączenie bezy i ciasta jest rewelacyjne i polecam wypróbować. Chrupiąca, piankowa beza i dodatek maślanego ciasta. Super pyszne i słodkie.
Dodatkiem do tortu jest leciutki i puszysty krem śmietankowy. Nie dodajemy do niego zbyt dużo cukru pudru, dzięki czemu deser nie jest przesłodzony i ma fajne warstwy, które siebie uzupełniają.
Truskawki sprawiają, że deser nie jest przesłodzony i mdły. Zamiennie mogą być np. maliny, wiśnie lub jagody.
Torcik bezowy z truskawkami to świetny pomysł na letni deser, który możesz podawać na przeróżne okazje te rodzinne lub bardziej oficjalne. Polecam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy.
TORCIK BEZOWY Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 125 g mąki tortowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 100 g masła, temp. pokojowa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 4 białka
- 200 g cukru
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- truskawki
- wiórki kokosowe do oprószenia
Wszystkie
składniki
na
ciasto
i
bezę
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Potrzebujemy
dwie
formy
o
średnicy
20-22
cm
lub
pieczemy
jedno
po
drugim.
Smarujemy
je
masłem
i
oprószamy
wiórkami
kokosowymi.
Maki
przesiewamy
razem
z
proszkiem.
Miękkie
masło
miksujemy
razem
z
cukrami,
aż
do
uzyskania
puszystej
konsystencji.
Następnie
cały
czas
miksując
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Na
koniec
łączymy
z
mlekiem
i
suchymi
składnikami.
Gotowe
ciasto
równomiernie
wykładamy
na
dwie
formy.
Białka
razem
z
solą
miksujemy
na
sztywną
masę.
Następnie
dodajemy
po
jednej
łyżce
cukru
i
miksujemy,
aż
uzyskamy
gęstą
i
lśniąca
konsystencję
bezy.
Wykładamy
na
dwa
surowe
ciasta.
Pieczemy
w
temp.
140
C
przez
około
50
min.
Jeśli
pieczesz
na
dwóch
poziomach
piekarnika
włącz
termoobieg
i
piecz
w
temp.
130
C.
Studzimy
uchylając
lekko
drzwi
piekarnika.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
gęsty
krem,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
niewielkim
strumieniem
wlewamy
żelatynę.
Jeden
blat
ciasta
układamy
na
paterze
lub
talerzu
bezą
do
dołu.
Wykładamy
krem
i
kawałki
truskawek.
Na
górę
nakładamy
ciasto
bezą
do
góry.
Inspiracja: mojewypieki.com
Komentarze