Torcik straciatella z truskawkami zatopionymi w galaretce oraz kremem z kawałeczkami czekolady. Lekki, delikatny deser idealny na lato.
Spód to puszysty biszkopt, który możesz lekko nasączyć np. wodą z odrobiną cytryny i cukru. Następnie krem na bazie śmietanki oraz jogurtu z dodatkiem startej gorzkiej czekolady. Krem jest delikatny z wyczuwalnymi drobinkami czekolady, które fajnie współgrają ze smakiem owoców.
Całość przykryta kawałeczkami truskawek oraz galaretką.
Torcik straciatella z truskawkami to szybki i prosty przepis w przygotowaniu. Idealny w sezonie na truskawki.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z truskawkami.
TORCIK STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM STRACIATELLA:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 80 g startej czekolady gorzkiej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 x galaretka truskawkowa
- 700 ml gorącej wody
- ok. 300-400 g truskawek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Galaretki zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aż będzie tężejąca.
Składniki na biszkopt powinny być w temp pokojowej. Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, aż powstanie gęsta masa oraz po jednym żółtku. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez ok. 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy po łyżce jogurt, przesiany cukier oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Na koniec mieszamy ze startą czekoladą. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim blatem. Truskawki kroimy na kawałeczki i zalewamy tężejącą galaretkę. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Poproszę o informację czy żelatyna ma być spożywcza czy deserowa? Jedni używaj takiej a drudzy jeszcze inną/u mnie w listkach niedostępna/
ja uzywam zelatyny spozywczej :)
A czy krem wyjdzie jeśli śmietanę ubiję tylko z cukrem i np. dodam mascarpone? Boję się, że zepsuję całość przez dodanie jogurtu, bo nigdy jeszcze tak nie eksperymentowałam.. :) Jakie znaczenie ma dodanie go do całości? :)
możesz tak zrobic :)
A czy jeśli ciasto ma być na sobotę i niedziele, to czy mogę nałożyć dziś i trzymac w lodowce czy lepiej na świeżo?
Jak najbardziej :)
juz poprawilam przepis :)