Znajdź swój przepis

Torcik straciatella z truskawkami

18 czerwca, 2020

Torcik straciatella z truskawkami zatopionymi w galaretce oraz kremem z kawałeczkami czekolady. Lekki, delikatny deser idealny na lato.

Spód to puszysty biszkopt, który możesz lekko nasączyć np. wodą z odrobiną cytryny i cukru. Następnie krem na bazie śmietanki oraz jogurtu z dodatkiem startej gorzkiej czekolady. Krem jest delikatny z wyczuwalnymi drobinkami czekolady, które fajnie współgrają ze smakiem owoców.

Całość przykryta kawałeczkami truskawek oraz galaretką.

Torcik straciatella z truskawkami to szybki i prosty przepis w przygotowaniu. Idealny w sezonie na truskawki.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z truskawkami.

Torcik straciatella

TORCIK STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM STRACIATELLA:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 80 g startej czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 x galaretka truskawkowa
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 300-400 g truskawek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Galaretki zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aż będzie tężejąca.
Składniki na biszkopt powinny być w temp pokojowej. Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, aż powstanie gęsta masa oraz po jednym żółtku. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez ok. 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy po łyżce jogurt, przesiany cukier oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Na koniec mieszamy ze startą czekoladą. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim blatem. Truskawki kroimy na kawałeczki i zalewamy tężejącą galaretkę. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Torcik straciatella Torcik straciatella

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Lenka Mazulewicz says:

    Poproszę o informację czy żelatyna ma być spożywcza czy deserowa? Jedni używaj takiej a drudzy jeszcze inną/u mnie w listkach niedostępna/

    1. aneta Autor says:

      ja uzywam zelatyny spozywczej :)

  2. A czy krem wyjdzie jeśli śmietanę ubiję tylko z cukrem i np. dodam mascarpone? Boję się, że zepsuję całość przez dodanie jogurtu, bo nigdy jeszcze tak nie eksperymentowałam.. :) Jakie znaczenie ma dodanie go do całości? :)

    1. aneta Autor says:

      możesz tak zrobic :)

    2. A czy jeśli ciasto ma być na sobotę i niedziele, to czy mogę nałożyć dziś i trzymac w lodowce czy lepiej na świeżo?

    3. aneta Autor says:

      Jak najbardziej :)

  3. aneta Autor says:

    juz poprawilam przepis :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x