Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bezy, Torty

Tort bezowy z kremem kawowym

Marzec 10, 2016 , 216177 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Tort bezowy z kremem kawowym to mocno słodki deser dla fanów bezy. Krem jest leciutki, delikatny i nie za słodki dzięki dodaniu kawy. Beza natomiast mocno słodka, chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Smaki doskonale do siebie pasują i równoważą. Rewelacyjne połączenie, które sprawdzi się na przeróżne okazje.

Blaty bezowe wbrew pozorom są bardzo proste w wykonaniu. Białka powinny być w temp. pokojowej, dobrze ubite na sztywną masę. Mąka ziemniaczana i sok z cytryny ustabilizuje ją i utrzyma kształt podczas pieczenia. Należy pamiętać, że podczas pieczenia beza rośnie i warto jej nie napełniać, aż pod obrysowaną linię. Zostaw niewielką przestrzeń od brzegów. Bezę nie należy bardzo mocno spłaszczać. Jeśli mają być wysokie i tworzyć ciekawy efekt brzegi wywijaj do góry i nie naciskaj środka, aby nie tworzyć w nim wgłębienia. Beza podczas pieczenia lekko popęka i jest to normalny efekt, którym nie należy się przejmować. Świadczy też o dobrym wysuszeniu wierzchu.

Krem kawowy wykonujemy chwilę przed wyłożeniem na blaty bezowy. Tort bezowy przechowujemy nie dłużej niż 3 dni w lodówce.

Tort bezowy z kremem kawowym nie będę ukrywać, że trafił w mój gust idealnie. Słodki smak, a nawet bardzo słodki i z drugiej strony mocny smak kremu kawowego. Przepyszny tort i do tego prosty w wykonaniu. Nie napracujesz się przy nim zbyt mocno, a efekt jest cudowny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy i ciasta z bezą.

tort bezowy

TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Białka powinny być w temp. pokojowej. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą talerza o śr. 22 cm obrysować dwa okręgi.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Cały czas miksując dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny. Masą wypełniamy dwa okręgi (zostawiamy około 1-2 cm od linii) lekko wyrównując brzegi. Wierzch dwóch blatów oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i od razu zmniejszamy do 140 C z włączonym termoobiegiem i pieczemy przez 30 min, następnie zmniejszamy do 100 C i suszymy bezę przez 30-40 min, aż wierzch będzie dobrze wysuszony. Bezę po upieczeniu zostawiamy na 15 min w piekarniku, następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Śmietankę razem z serkiem miksujemy do uzyskania gęstej masy. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz kawę i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia. Połowę kremu wykładamy na jeden blat bezowy, przykrywamy drugim i smarujemy pozostałą częścią kremu. Wierzch przed podaniem możemy oprószyć kawą rozpuszczalną lub kakao.

tort bezowy
tort bezowy
tort bezowy
tort bezowy

Komentarze

  • Odpowiedz Klaudia Marzec 12, 2016 at 15:50

    Witam! Kawę rozpuszczalną dodać taką w formie proszku czy rozcieńczoną z wodą ?:)
    Pozdrawiam!

    • Odpowiedz Ilovebake Marzec 12, 2016 at 16:16

      Dawalam w proszku :)

  • Odpowiedz Zulu K. Marzec 10, 2016 at 17:29

    Wygląda fenomenalnie – wszak beza uznawana jest za królową :)

  • Odpowiedz Costam C. Marzec 10, 2016 at 14:49

    a jak by dodać espresso? czy dodać żelatyny troszkę ?

  • Odpowiedz Natalia K. Marzec 10, 2016 at 13:03

    Uwielbiam połączenie bezy i kremu kawowego. Muszę wypróbować ten przepis :) wygląda przepysznie :)

  • Odpowiedz Ewa W. Marzec 10, 2016 at 11:51

    oo matko ! jak nic wszystko pójdzie w bioderka :D

  • 1 2 3

    Dodaj komentarz