Tort bezowy z kremem kawowym to mocno słodki deser dla fanów bezy. Krem jest leciutki, delikatny i nie za słodki dzięki dodaniu kawy. Beza natomiast mocno słodka, chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Smaki doskonale do siebie pasują i równoważą. Rewelacyjne połączenie, które sprawdzi się na przeróżne okazje.
Blaty bezowe wbrew pozorom są bardzo proste w wykonaniu. Białka powinny być w temp. pokojowej, dobrze ubite na sztywną masę. Mąka ziemniaczana i sok z cytryny ustabilizuje ją i utrzyma kształt podczas pieczenia. Należy pamiętać, że podczas pieczenia beza rośnie i warto jej nie napełniać, aż pod obrysowaną linię. Zostaw niewielką przestrzeń od brzegów. Bezę nie należy bardzo mocno spłaszczać. Jeśli mają być wysokie i tworzyć ciekawy efekt brzegi wywijaj do góry i nie naciskaj środka, aby nie tworzyć w nim wgłębienia. Beza podczas pieczenia lekko popęka i jest to normalny efekt, którym nie należy się przejmować. Świadczy też o dobrym wysuszeniu wierzchu.
Krem kawowy wykonujemy chwilę przed wyłożeniem na blaty bezowy. Tort bezowy przechowujemy nie dłużej niż 3 dni w lodówce.
Tort bezowy z kremem kawowym nie będę ukrywać, że trafił w mój gust idealnie. Słodki smak, a nawet bardzo słodki i z drugiej strony mocny smak kremu kawowego. Przepyszny tort i do tego prosty w wykonaniu. Nie napracujesz się przy nim zbyt mocno, a efekt jest cudowny.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy i ciasta z bezą.
TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki wiórków kokosowych
SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Białka powinny być w temp. pokojowej. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą talerza o śr. 22 cm obrysować dwa okręgi.
Białka
ubijamy
na
sztywną
pianę,
pod
koniec
dodajemy
stopniowo
cukier.
Miksujemy,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Cały
czas
miksując
dodajemy
przesianą
mąkę
oraz
sok
z
cytryny.
Masą
wypełniamy
dwa
okręgi
(zostawiamy
około
1-2
cm
od
linii)
lekko
wyrównując
brzegi.
Wierzch
dwóch
blatów
oprószamy
wiórkami
kokosowymi.
Wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
180
C
i
od
razu
zmniejszamy
do
140
C
z
włączonym
termoobiegiem
i
pieczemy
przez
30
min,
następnie
zmniejszamy
do
100
C
i
suszymy
bezę
przez
30-40
min,
aż
wierzch
będzie
dobrze
wysuszony.
Bezę
po
upieczeniu
zostawiamy
na
15
min
w
piekarniku,
następnie
lekko
uchylamy
drzwiczki
i
zostawiamy
do
całkowitego
ostudzenia.
Śmietankę
razem
z
serkiem
miksujemy
do
uzyskania
gęstej
masy.
Pod
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
kawę
i
jeszcze
chwilę
miksujemy
do
połączenia.
Połowę
kremu
wykładamy
na
jeden
blat
bezowy,
przykrywamy
drugim
i
smarujemy
pozostałą
częścią
kremu.
Wierzch
przed
podaniem
możemy
oprószyć
kawą
rozpuszczalną
lub
kakao.
Komentarze
Witam! Kawę rozpuszczalną dodać taką w formie proszku czy rozcieńczoną z wodą ?:)
Pozdrawiam!
Dawalam w proszku
Wygląda fenomenalnie – wszak beza uznawana jest za królową
a jak by dodać espresso? czy dodać żelatyny troszkę ?
Uwielbiam połączenie bezy i kremu kawowego. Muszę wypróbować ten przepis
wygląda przepysznie
oo matko ! jak nic wszystko pójdzie w bioderka