Znajdź swój przepis

Tort czekoladowy z malinami

1 sierpnia, 2025

Tort czekoladowy z malinami oraz kremem mascarpone i czekoladowym. Przepyszny i szybki przepis na torcik, który będzie idealny na każdą okazję.

Biszkopt kakaowy z odrobiną oleju jest wilgotny i puszysty. Można go lekko nasączyć naparem z kawy, herbaty z odrobiną alkoholu w wersji dla dorosłych.

Krem to połączenie śmietanki, startej czekolady z kremem nutella oraz malin. Cudowny, przepyszny i doskonale pasuje do owoców.

Wierzch to lekki krem z mascarpone, który świetnie dopełnia całość ze startą na wierzchu czekoladą.

Torcik jest cudowny, smaczny i prosty w przygotowaniu.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI I MASCARPONE

TORT Z MALINAMI I MLEKIEM SKONDENSOWANYM

SERNIK Z MALINAMI I MASCARPONE

tort z malinami

TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI

SKŁADNIKI:

BISZKOPT KAKAOWY

REKLAMA:
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

KREM

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
  • 50 g startej czekolady deserowej
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • ok. 400 – 500 g malin
  • ok. 50 g startej czekolady deserowej

PRZYGOTOWANIE:

*1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę okrągłą o wymiarach ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Boki można posmarować masłem lub olejem i oprószyć bułką tartą lub kaszką manną.

Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia.

Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku oraz niewielkim strumieniem wlewamy olej. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia.

Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy, studzimy i przekrawamy na dwie części.

Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Następnie kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone na sztywną masę. Cały czas miksując na średnich obrotach wlewamy powoli ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę. Krem dzielimy na dwie części z czego jedna porcja musi być nieco mniejsza.
Do większej dodajemy przesiany cukier puder i chwilkę miksujemy. Do mniejszej części kremu dodajemy po łyżce krem nutella i krótko miksujemy na średnich obrotach miksera. Na koniec wsypujemy startą czekoladę i mieszamy łyżką.

Trzy łyżki kremu czekoladowego wykładamy na spód biszkoptu i układamy maliny, następnie wykładamy cały krem. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu i wykładamy jasną masę. Wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą.

*czekoladę ścierałam obieraczką do warzyw

tort czekoladowy
tort z malinami
tort czekoladowy

Dołącz do dyskusji

  1. Czy trzeba dodawać żelatynę czy krem fix do śmietan starczy?

    1. Jeśli ma być sztywniejszy na pewno żelatynę :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij