Tort czekoladowy z malinami oraz kremem mascarpone i czekoladowym. Przepyszny i szybki przepis na torcik, który będzie idealny na każdą okazję.
Biszkopt kakaowy z odrobiną oleju jest wilgotny i puszysty. Można go lekko nasączyć naparem z kawy, herbaty z odrobiną alkoholu w wersji dla dorosłych.
Krem to połączenie śmietanki, startej czekolady z kremem nutella oraz malin. Cudowny, przepyszny i doskonale pasuje do owoców.
Wierzch to lekki krem z mascarpone, który świetnie dopełnia całość ze startą na wierzchu czekoladą.
Torcik jest cudowny, smaczny i prosty w przygotowaniu.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CZEKOLADOWE Z MALINAMI I MASCARPONE
TORT Z MALINAMI I MLEKIEM SKONDENSOWANYM
SERNIK Z MALINAMI I MASCARPONE

TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI
SKŁADNIKI:
BISZKOPT KAKAOWY
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
KREM
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
- 50 g startej czekolady deserowej
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- ok. 400 – 500 g malin
- ok. 50 g startej czekolady deserowej
PRZYGOTOWANIE:
*1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę okrągłą o wymiarach ok. 24 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Boki można posmarować masłem lub olejem i oprószyć bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku oraz niewielkim strumieniem wlewamy olej. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia.
Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy, studzimy i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na ok. 1 – 2 minuty do napęcznienia. Następnie kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone na sztywną masę. Cały czas miksując na średnich obrotach wlewamy powoli ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę. Krem dzielimy na dwie części z czego jedna porcja musi być nieco mniejsza.
Do większej dodajemy przesiany cukier puder i chwilkę miksujemy. Do mniejszej części kremu dodajemy po łyżce krem nutella i krótko miksujemy na średnich obrotach miksera. Na koniec wsypujemy startą czekoladę i mieszamy łyżką.
Trzy łyżki kremu czekoladowego wykładamy na spód biszkoptu i układamy maliny, następnie wykładamy cały krem. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu i wykładamy jasną masę. Wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą.
*czekoladę ścierałam obieraczką do warzyw










Czy trzeba dodawać żelatynę czy krem fix do śmietan starczy?
Jeśli ma być sztywniejszy na pewno żelatynę :)