Znajdź swój przepis

Tort czekoladowy z Maltesersami

17 marca, 2016

Tort czekoladowy z Maltesersami to przepyszny i wyjątkowy wypiek na szczególne okazje. Kakaowy biszkopt nasączony ponczem, przełożony prostym kremem czekoladowym i udekorowany słodkimi kuleczkami Maltesers. Tort nie jest skomplikowany w wykonaniu, a dekoracja jest prosta i efektowna.

Biszkopt pieczemy w tradycyjny sposób przekrawając na trzy części. Do nasączenia użyłam mocnej herbaty, ale możesz ją wymieszać z alkoholem np. wódką, wiśniówką.

Krem jest szybki i prosty. Kremówkę ubijamy z mascarpone na gęsty krem (nie przejmuj się, że na początku będzie wyglądał na zważony, miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita i gęsta). Do kremu dodałam mleczną czekoladę, nutellę, masło orzechowe oraz starte cukierki. Równie dobrze będzie smakował bez masła oraz cukierków. Tutaj możesz wykonać krem ze składników, które bardziej Ci pasują.

Krem jest delikatny, lekki oraz czekoladowy z wyczuwalnym smakiem orzechów.

Wierzch oraz boki dobrze smarujemy kremem i po lekkim stężeniu wciskamy kuleczki. Najsłodszą częścią tortu czekoladowe są właśnie te kuleczki. Jeden kawałek i jesteśmy nasyceni.

Tort czekoladowy z „Maltersami” jest pyszny, słodki i rewelacyjny w wyglądzie. Polecam także na urodziny dla dzieci.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

tort czekoladowy

TORT CZEKOLADOWY Z MALTESERSAMI

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g nutelli
  • 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
  • 5-6 cukierków „michałki”

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
  • 1/3 szklanki alkoholu np. wódki, wiśniówki (opcjonalnie)

DODATKOWO

  • 4 opakowania kulek Maltesers

Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki i za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki delikatnie mieszamy. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej o szklanym dnie. Pieczemy w temp. 170 C przez około 40 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu biszkopt rzucamy z wysokości 30 cm na zabezpieczona podłogę. Zostawiamy do wystudzenia, wyjmujemy z formy i przekrawamy na trzy części.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystudzenia. Cukierki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kremówkę ubijamy razem z mascarpone na sztywną masę. Następnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą, nutellą, masłem orzechowym oraz startymi cukierkami.

Jeden blat biszkoptowy układamy na paterze, nasączamy. Wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem i ponownie nasączamy. Wykładamy krem i przykrywamy trzecim blatem, nasączamy i smarujemy wierzch oraz boki kremem. Wstawiamy na 1-2 godz do lodówki, aby masa stężała. Następnie dekorujemy maltersami, przykładając kuleczki dosyć mocno do kremu. Wkładamy do lodówki na całą noc.

tort czekoladowy tort czekoladowy z maltesersami tort czekoladowy z maltesersami tort czekoladowy z maltesersami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Mam pytanie odnośnie proporcji. Chciałabym zrobić ten tort ale w tortownicy o średnicy 20cm. Czy w takim przypadku wszystkiego robić z 2/3 porcji?

  2. qwert1959 says:

    Bardzo smaczny rozpływający się w ustach tort. Robiłem go na imieniny. Świetny.

  3. Planuje zrobić ten tort na urodziny syna. Jedną z warstw chciałabym zrobić żelkową z czerwonej pożeczki. Czy będzie ona pasować?

    1. aneta Autor says:

      Tak, jak najbardziej :)

  4. Tort przepyszny. Chciałabym następnym razem dodać do niego jakiś owocowy akcent. Czy do przepisu pasowałyby powiodła węgierkowe?

    1. aneta Autor says:

      Myślę, że fajnie będą pasowały :)

  5. tort super, juz 3 x zrobiony, teraz bedzie czwarty, dzieci uwielbiają, dodaje tylko dżem malinowy i pychotka :)

  6. Przepyszny torcik, poszedl caly w mgnieniu oka. Najpyszniejszy jaki jadlam????

  7. Gosiaczek says:

    Czy można uniknąć nutelli a dac więcej czekolady i masła orzechowego?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  8. Daria W. says:

    Jeden z najlepszych przepisow na tort dla dzieci! Krem jest bohaterem naszego domu. Ja zuzylam chyba z 7-8 paczek Maltesers i jeszcze nie starczylo na obtoczeniu torta w calosci kuleczkami. Mimo wszystko byl boski! Dla mnie zbyt duza ilosci czekolady, ale bardzo lekki w smaku, nie jest mdly, jeden kawalek z pewnoscia zastapi chec na cos slodkiego.
    Mam pytanie, przypadkiem kupilam smietanke 36%, czy moge ja spokojnie ubic zamiast 30%? Dzisiaj robie tort drugi raz :)

  9. Justyna C. says:

    W tym roku robię go kolejny trzeci raz. Dodaje do niego świeże truskawki i na górę kolorowe lentilki. Jest przepyszny :)

  10. Mi też się waży. Dwa razy robiłam i klapa

  11. Agnieszka L. says:

    najlepszy tort na świecie :) mój synek w zeszłym roku na urodziny go miał i w tym mam zamówienie tylko na niego; wygląda zjawiskowo, smakuje wyśmienicie i wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu… polecam chociaż raz spróbować, wtedy na pewno wrócicie do tego przepisu ???? (mniam)

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję :)

  12. Katarzyna J. says:

    O to moje dzieło tylko już nie dodawałam kulek po bokach bo żle masą rozdysponowałam ale przepis rewelacyjny a masa BOSKA :) Jutro urodzinki mojej chrześnicy zobaczymy czy jej posmakuje. Dziękuje za tak cudowny przepis :)

    https://uploads.disquscdn.com/images/241429825147ae2a1703a8dd9e54ee6511dd9b0c676c1c50f5d6af124f944bbb.jpg

    https://uploads.disquscdn.com/images/117513cd2bd59844c96415c6da9e4da5be1fe937cc3763f90d9e2dbc8f7d1c02.jpg

    https://uploads.disquscdn.com/images/98ee798f7a3227c97ac2e9a2eaa1969e53abe397d7ee10c7861b9d964d01dc65.jpg

    1. Ilovebake says:

      Superowy :D

  13. Katarzyna J. says:

    jutro sie biorę za ten torcik mam nadzieje, że mi wyjdzie :)

  14. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, wlewasz śmietanę do miski i dodajesz do tego mascarpone miksując to razem? Nie ubijasz samej śmietany wcześniej ? :)

    1. Ilovebake says:

      Dobrze zrozumiałaś :) Śmietanka razem z mascarpone podczas miksowania ładnie się połączy tworząc gesty krem :) Na początku może wydawać się, ze masa się zwarzyla, ale trzeba miksować dalej, az do uzyskania gęstej masy :)

  15. Może zależy to od jakości kremówki. Czy używasz takiej z kartonika?

  16. Ja chciałam dopytać o te rzucenie biszkoptu… w jakim to celu? Czy nie zaszkodzi to ciastu?

    1. Nie zaszkodzi, a wręcz pomoże. Biszkopt nie opadnie, ponieważ usuwamy nadmiar pęcherzyków powietrza właśnie podczas tzw. rzucania nim.

  17. MamaIgusia says:

    Czy zamiast łyżki masła orzechowego, mogę dać np. jednego michałka więcej? :)
    Pozdrawiam.

    1. Ilovebake says:

      Możesz, masło orzechowe nadaje fajnego posmaku, ale nie musisz go koniecznie dodawac :)

  18. MamaIgusia says:

    Czy tort jest słodki w sam raz czy tak słodki, że nie da się zjeść jednego kawałka, według Pani? :)
    Nie chciałabym by był zbyt mdły.

    1. Ilovebake says:

      Według mnie jest w sam raz, nie licząc mega słodkich kuleczek :)

    2. MamaIgusia says:

      Niedługo wypróbuję na 2 ur. Synka :) Przepis bardzo mnie zaciekawił w smaku i muszę go zrobić :) Musi być pyszny :)
      Pozdrawiam i Dziękuję za odp. ;)

  19. Aleksandra says:

    Czy poncz z herbaty i cytryny też może być?

    1. Ilovebake says:

      myslę, że jesli lubisz to tak

  20. Słodkie A. says:

    Ileż czekolady w czekoladzie! Od samego patrzenia jestem zasłodzona :) Niesamowity widok!
    „Maltezerki” to smaczna sprawa, nawet kiedys recenzowałam :)

  21. MamaIgusia says:

    Czy jest Pani w stanie powiedzieć mi jaką wysokość ma ten tort, bez kulek na górze?
    Pozdrawiam.

    1. Ilovebake says:

      Myślę, że około 12-15 cm, ale dokładnie nie jestem w stanie Ci napisac.

    2. MamaIgusia says:

      Dziękuję ;)

  22. Oj tak, żadne dziecko by się takiemu nie oparło :)

  23. Czy te maltersy to dawne Maltesers czy coś innego? I gdzie można je kupić, bo maltesersów całe wieki już nie widziałam, a je uwielbiam :)

    1. Ilovebake says:

      Właściwie chodzi o maltesersy, ale ja całe życie mówiłam na nie maltersy :) Kupiłam je w biedronce

    2. Ojej, to ja natychmiast lecę do biedronki, dziękuję za info :)
      Muszę zrobić ten bajkowy tort :)

  24. amanda-butikzprzepisami says:

    Tort cudownie wygląda, jest pięknie w środku i na zewnątrz! :) Fajne dodatki „dla dorosłych” ;)

    1. Ilovebake says:

      Dzięki :)

  25. Kasiasss says:

    Jeśli byśmy dali wiśniówkę to do masy powkładać jeszcze wiśnie i torcik idealny :) To jest plan! Pyszne zdjęcia, jak zawsze zresztą ;)

    1. Ilovebake says:

      Dzięki :) jeśli dodajesz wiśnie usuń masło orzechowe ze składu :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x