Tort czekoladowy z mascarpone jest przepyszny i intensywny w smaku. Przepis jest prosty z dużą ilością czekolady. Idealny dla fanów czekolady.
Ciasto czekoladowe jest z dużą ilością kakao, wilgotny i niesamowicie intensywny. Nie trzeba niczym nasączać.
Krem jest delikatny, słodki na bazie serka mascarpone z dodatkiem czekolady i kremu czekoladowego.
Tort będzie idealny nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
ZOBACZ FILM Z WYKONANIA:

TORT CZEKOLADOWY Z MASCARPONE
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 230 g cukru
- 320 ml kefiru o temp. pokojowej
- 150 ml oleju np. rzepakowego
- 320 g mąki tortowej
- 80 g kakao
- 2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 300 ml gorącego naparu z kawy lub kawy zbożowej
KREM CZEKOLADOWY Z MASCARPONE
- 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 500 g serka mascarpone
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g kremu czekoladowego np. nutella
PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę o średnicy ok. 23 – 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do jajek wsypujemy cukier i chwilkę mieszamy trzepaczką. Następnie wlewamy kefir, olej i ponownie mieszamy. Wprost do miseczki lub wcześniej przesiewamy mąkę z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól i mieszamy do połączenia. Na koniec wlewamy gorący napar z kawy i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą i płynną konsystencję.
Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy i ścinamy wierzch ciasta (posłuży do kruszonki na boki). Pozostałe ciasto przekrawamy na trzy części.
Do garnuszka wlewamy odrobinę wody i układamy na nim miseczkę żaroodporną z kawałkami czekolady i kremem czekoladowym. Roztapiamy mieszając co jakiś czas, aż konsystencja będzie jednolita i lekko płynna. Odstawiamy do bok do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Do ostudzonej czekolady dodajemy kilka łyżek kremu śmietankowego i mieszamy delikatnie trzepaczką do połączenia. Następnie mieszaninę dodajemy do reszty kremu i mieszamy trzepaczką do połączenia (nie dłużej, aby się nie zwarzył). Gotowy krem dzielimy na trzy części.
Jeden blat ciasta wkładamy do tortownicy lub rantu cukierniczego. Następnie krem czekoladowy, ciasto, ponownie krem i ostatni kawałek ciasta. Na wierzch wykładamy połowę ostatniej trzeciej części kremu (reszta kremu będzie użyta na boki tortu) i lekko wyrównujemy. Wkładamy na całą noc do lodówki. Resztę kremu również pod przykryciem wkładamy do lodówki. Kolejnego dnia delikatnie wyciągamy tort z formy i smarujemy pozostałym kremem boki oraz obsypujemy kruszonką z ciasta. Wierzch udekorowałam startą czekoladą.









