Przepyszny, intensywny tort czekoladowy z wiśniami i bezami. Dosyć ciężki, mocno czekoladowy z warstwą wiśniową. Rewelacyjny przepis na tort urodzinowy.
Ciasto czekoladowe jest mocne w smaku, wilgotne i do tego z dużą ilością kakao i kawy. Nie trzeba go dodatkowo nasączać ponczem jest już wystarczająco nawilżone. Rewelacyjnie sprawdza się jako baza pod tort i nie jest bardzo słodkie.
Mus czekoladowy jest dziecinnie prosty do wykonania. Wystarczy roztopić czekoladę i dokładnie wymieszać ze sztywną bitą śmietaną. Dodatkowo dodałam do niego 2 łyżki cukru pudru, aby nie był za gorzki. W ten sposób mus jest słodziutki i fajnie kontrastuje z ciastem czekoladowym i wiśniami.
Jedna warstwa jest z dodatkiem pokruszonych małych bezików. Ja swoje wykorzystałam z przepisu na beziki wegańskie, które znajdziesz TUTAJ. Natomiast możesz kupić gotowe ze sklepu w różnych smakach.
Druga warstwa jest z dodatkiem wiśni zatopionych w galaretce. Wiśnie mogą być mrożone, świeże (lekko podgotowane) lub ze słoika. Jeśli lubisz możesz je zostawić na noc w alkoholu lub nalewce.
Tort czekoladowy z wiśniami na pewno będzie smakował dla osób, które uwielbiają mocne czekoladowe smaki i do tego przepadają za dość ciężkimi tortami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.
TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
- 1 3/4 szklanki maki tortowej
- 1 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki kakao
- 2 jajka
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml maślanki lub kefiru
- 125 ml oleju np. rzepakowego
- 250 ml kawy, gorącej bez fusów
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- 1 galaretka wiśniowa
- 400 ml gorącej wody
- 400 g wiśni np. mrożonych lub ze słoika
- ok. 100 g małych bezików
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie
składniki
na
ciasto
(oprócz
kawy)
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao,
sodą
oraz
proszkiem
do
miseczki.
W
większym
naczyniu
mieszamy
razem
maślankę,
olej,
jajka,
cukry
oraz
sól.
Następnie
dodajemy
suche
składniki
i
mieszamy
tylko
do
połączenia.
Cały
czas
mieszając
szpatułką
lub
dużą
łyżką
drewnianą
wlewamy
stopniowo
gorącą
kawę.
Tortownicę
o
wym.
24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
używamy
silikonowej.
Wylewamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
40-45
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
wyjęciu
zostawiamy
do
wystudzenia
i
ścinamy
nierówny
wierzch
ciasta
(zostawiamy
na
później).
Przekrawamy
na
trzy
części.
Galaretkę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy,
aż
zacznie
tężeć.
Następnie
dodajemy
wiśnie.
Czekoladę
roztapiamy
nad
kąpielą
wodą
i
zostawiamy
do
wystudzenia
(musi
być
jeszcze
płynna).
Kremówkę
miksujemy
na
sztywną
masę,
pod
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder.
Delikatnie
łączymy
z
roztopioną
czekoladą.
Jeden
blat
ciasta
układamy
w
tortownicy.
Wykładamy
niedużą
ilość
musu
czekoladowego.
Następnie
wykładamy
tężejącą
galaretkę
z
wiśniami.
Wkładamy
do
lodówki
na
15-20
min.
Po
tym
czasie
wykładamy
ponownie
mus.
Przykrywamy
drugim
blatem
i
ponownie
nieduża
ilość
kremu,
następnie
pokruszone
bezy
oraz
ponownie
mus.
Przykrywamy
trzecim
blatem
i
wkładamy
do
lodówki
na
około
2-3
godz.
Następnie
wyjmujemy
ciasto
z
tortownicy
i
smarujemy
pozostałym
musem
boki
oraz
wierzch
ciasta.
Z
odkrojonej
góry
ciasta,
która
została
dekorujemy
wierzch
ciasta
krusząc
je
na
małe
kawałeczki.
Tort
możemy
schłodzić
przez
1
godz.
w
lodówce.
Komentarze
Czy można czymś zastąpić beziki ?
mozesz wykonać po prostu bez nich
Tort jest przepyszny! Jak dla mnie najlepszy jaki jadłam a trochę ich było ???? robię go na każde urodziny i zrobiego go na święta. Nie ma osoby która nie zachwycalaby się tym tortem. Dziękuję za przepis ????
Super
Czy te blaty mogę upiec parę dni wcześniej jak biszkopt czy się zepsuje? Dziękuję ????
Można
Witam jestem początkująca i chciałabym zrobić taki tort na przyjęcie rodzinne
Czy mus może być położony pod masę cukrową?
może
Tort przepyszny, ale za każdym razem mam ogromny problem z musem czekoladowym. Kiedy ubitą kremówkę łączę z roztopioną czekoladą, cała masa w jedną chwilę robi się strasznie gęsta i wręcz niemożliwa do rozsmarowania. Próbowałam trzymać ją przed nałożeniem na blat ciasta w temperaturze pokojowej, ale nic to nie daje. Masa jest pyszna, ale zupełnie nie wiem jak mam sobie z nią poradzić, aby sprawnie ją rozsmarować na blatach ciasta oraz po bokach i na wierzchu. Dodam, że postępuję zgodnie z przepisem. Zupełnie nie wiem co robię źle…..
Byłabym wdzięczna za jakieś wskazówki.
Jeśli jest za gęsty następnym razem zwiększ ilość kremówki
Ja zawsze daje tylko 2 tabliczki czekolady, nie smaruje boków tortu wiec mi wystarcza