Tort dubajski to połączenie ciasta czekoladowego z nadzieniem jak w dubajskiej czekoladzie z kremem i polewą czekoladową.
Leciutkie ciasto czekoladowe z dużą ilością kakao, które można nasączyć naparem z kawy lub herbaty.
Warstwa dubajska jest słodziutka, chrupiącą z dużą ilością kremu pistacjowego.
Do nadzienia użyłam drobno posiekanego ciasta filo, które podsmażyłam na patelni.
Ciasto katafifi możesz dostać w dużych marketach już podsmażone i gotowe do wymieszania z kremem lub surowe.
Na górze krem oraz polewa z czekolady, która świetnie dopełnia całość.
Tort jest przepyszny, inspirowany słynną dubajską czekoladą.
Jeśli jesteś fanem pistacji ten przepis jest idealny dla ciebie.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

TORT DUBAJSKI
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 4 jajka o temp. pokojowej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 35 g kakao
- szczypta soli
WARSTWA DUBAJSKA
- 200 g ciasta filo lub kataifi
- 80 g masła
- 300 g kremu pistacjowego (słodzonego)
- 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini (opcjonalnie)
- szczypta soli
WARSTWA CZEKOLADOWA
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 pełne łyżki kremu czekoladowego np. nutella
- 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan – fix
POLEWA CZEKOLADOWA
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
DEKORACJA
- 1 łyżka kremu pistacjowego
- 3 – 4 łyżki zmielonych pistacji
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 20 cm lub nieco większą wykładamy na dnie papierem do pieczenia.
Żółtka miksujemy razem z 75 g cukru na jasną masę. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę, następnie po łyżce dodajemy pozostały cukier i cukier waniliowy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Wprost do miseczki przesiewamy mąki oraz kakao i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub na niskich obrotach miksera.
Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Wierzch lekko ścinamy, następnie przekrawamy ciasto na dwie części. Jeden blat układamy na dnie formy (możemy lekko nasączyć naparem z kawy lub herbaty i cukru).
Ciasto filo drobno kroimy na cienkie paseczki, następnie siekamy na drobne kawałki. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy ciasto. Smażymy, aż będzie chrupiące i zarumienione. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dłońmi jeszcze lekko rozdrabniamy. Dodajemy krem pistacjowy, szczyptę soli i ewentualnie tahini. Dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto lekko dociskając. Przykrywamy drugą częścią ciasta (możemy lekko nasączyć).
Żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody, zostawiamy na 2 – 3 minuty do napęcznienia. Kilka sekund podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę (jeśli używasz śmietan – fix dodaj go w tym momencie), następnie dodajemy po łyżce krem czekolady oraz powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na blat ciasta i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Polewą smarujemy delikatnie wierzch ciasta. Dekorujemy zmielonymi pistacjami i wyciskamy paseczki z kremu pistacjowego.

