Znajdź swój przepis

Tort ferrero rocher

24 października, 2014

Tort Ferrero Rocher jest raczej z tych cięższych. Napakowany jest orzechami i czekoladą. Blaty są dosyć lekkie, ale przez dodatek orzechów także treściwe.

Krem cudowny. Użyj koniecznie dobrej gatunkowo gorzkiej czekolady. Lekko maślany, kremowy i intensywny w smaku. Dla mnie brakowało lekko kwaśnego akcentu, ale to moje osobiste smaki. Jeśli lubisz ciasta czekoladowe i w ogóle czekoladę samą w sobie to jest to tort dla Ciebie. Jeśli nie lubisz gorzkiej czekolady możesz zastąpić mleczną, ale wtedy będzie o wiele słodszy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

tort ferrero rocher

TORT FERRERO ROCHER

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  •  7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g orzechów laskowych, zmielonych
  • 2,5 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  •  250 g masła, temp. pokojowa
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki nutelli, czubate
  • 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych ( bez polewy)

 DEKORACJA:

  •  1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych lub zmielonych orzechów laskowych
  • kilka rurek czekoladowych lub kulek ferrero rocher
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mielonych orzechów i mieszamy. Jajka miksujemy, aż będą lekko spienione. Dodajemy powoli cukier i miksujemy przez ok. 5 min. Powinny potroić swoją objętość i być puszyste. Za pomocą dużej łyżki delikatnie łączymy suche składniki w trzech partiach. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie silikonowa ze szklanym dnem ) o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Przez 15 min. studzimy w tortownicy, a później delikatnie wyciągamy i studzimy. Następnie wyrównujemy wierzch ciasta i przekrawamy na 3 części.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, następnie dodajemy powoli ostudzoną czekoladę, nutellę. Miksujemy do połączenia składników.

Biszkopt układamy na dużym talerzu lub paterze. Wykładamy 1/3 masy czekoladowej, wyrównujemy. Następnie oprószamy pokruszonymi wafelkami (1/2 szklanki). Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i lekko dociskamy. Powtarzamy czynność z masą i wafelkami. Przykrywamy trzecim blatem, dociskamy i smarujemy wierzch oraz boki masą.

Pokruszonymi wafelkami lub drobno pokrojonymi orzechami dekorujemy boki i ok. 1 cm wierzch ciasta. Gorzką czekolady kroimy nożem w dosyć cienkie plastry. Wykładamy na wierzch ciasta tworząc obręcz z czekolady. Wkładamy do lodówki na min. 1 godz lub całą noc. Wcyiągamy na pół godziny przed podaniem. Środek dekorujemy rurkami lub pralinkami ferrero rocher. Kroimy gorącym nożem, zanurzonym we wrzątku.

TUTAJ znajdziesz przepis na domowe praliki ala ferrero rocher.

ciasto ferrero rocherciasto ferrero rocher

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy do biszkoptu faktycznie idą tylko 2,5 łyżki mąki czy chodziło o szklanki?

    1. aneta Autor says:

      tak, tylko tyle :)

  2. Robiłam dzisiaj, podlizałam masę i jest przepyszna, choć niesamowicie słodka, nawet jak dla mnie hehe. Jutro będzie jego wielki dzień! Dziękuję za przepis :)

  3. Witam czy orzechy laskowe mają być z łupina czy trzeba prażyć i ściągać ?

    1. aneta Autor says:

      Bez lupinki :)

    2. Nie chodziło mi o łupinę tylko o skórkę

    3. aneta Autor says:

      Bez skórki :)

  4. Tort obłędny!!! Ja nie skosztowałam bo ze słodkości to ogórki kiszone uwielbiam ale zrobiłam dziś na szesnaste urodziny córci… pozostało 1/4. No 1/4 dałam mężowi na jutro do pracy. Jest genialny!!! A wiem co mówię bo mój mąż jadą tylko szarlotkę i karpatke.

  5. Biszkopt laskowy ma niepowtarzalny smak. Zrobiłam. Bałam się w czasie pieczenia ale wyszło. Teraz dekorację. Ogólnie jestem bardzo zadowolona. Dziękuję za podpowiedź ????????????

  6. Witam,
    Chciałam sie zapytac czy jeden placek udało ci się przekroić na 3??

    1. Tak :)

  7. Witam, czy ten biszkopt można upiec dzień wcześniej wieczorem a rano przekładać kremem?

    1. Ilovebake says:

      Tak, spokojnie możesz tak zrobić :)

  8. Czy tort się nadaje żeby pokryć go masą cukrowa? Nie wiem czy nie będzie za ciężka i krem się rozpłynie?

    1. Ilovebake says:

      Jeśli go wcześniej dobrze schłodzisz nic takiego nie powinno się wydarzyć :)

  9. A czy mogę zastąpić orzechy laskowe włoskimi?

    1. Ilovebake says:

      Laskowe tutaj najlepiej pasuja :)

  10. czy nie jest za suchy jak niczym nie nasączmy biszkoptu? Nigdy nie piekłam tortu ale pamiętam że moja mama zawsze biszkopt nasączała.

  11. Właśnie upiekłam ten tort i niestety wyrósł tylko do połowy. Wszystkie składniki dokładnie odmierzyłam, także z wagą spożywczą. Piekł się o wiele dłużej niź w przepisie, bo po sprawdzeniu patyczek nie byĺ suchy. Co mogłam zrobić źle?

    1. Ilovebake says:

      Ciężko mi powiedzieć co mogło pójść nie tak, a może po prostu wyszedł w porządku i oczekiwałaś jeszcze wyższego. Ps. w jakiej tortownicy piekłaś i czy dobrze zmiksowałaś jajka z cukrem?

    2. Tortownica ma średnicę 24cm, ale piekłam w wsadzie do niej w kształcie serca. Dodatkowo spód i trochę boki są twarde. To miała być niespodzianka urodzinowa i jestem załamana swoim 'kunsztem’.

    3. Ilovebake says:

      Spokojnie :) jesli dasz rade przekroj na dwa razy a jesli nie daj krem tylko na wierzch i boki tez bedzie ok

  12. agnieszka1989maj says:

    Czy do masy można dodac 100g gorzkiej czekolady i 100 mlecznej?Z gory dziekuje.

    1. pewnie :)

  13. mydishesandsweets says:

    Rowniez piekny torcik, troszke inny tym masy bo maslany ale zapewne rowniez pyszny.

  14. a do biszkoptu nie dodawać ubitych białek ?

    1. Ilovebake says:

      Dodajemy cale jajka z cukrem i ubijamy jak w przepisie. Pozdrawiam :)

  15. Pingback: Tort O.
  16. Tort rewelacja :) Wygląda przepysznie :) Pozdrawiam

  17. Tort wygląda wspaniale :) Jestem pewna, że smakował bajecznie :)
    Ja nie potępiam mam, które chcą mieć i dzieci, i karierę. Jeśli potrafią zachować równowagę, dziecko na tym nie ucierpi. Bo szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko; jeśli młoda matka czuje się zaszczuta i nieszczęśliwa, spędzając całe dnie z dzieckiem w domu, ono na tym z pewnością nie skorzysta, choć będzie ją miało cały czas na wyciągnięcie ręki.
    Zresztą, to skomplikowane i bardzo indywidualne sprawy moim zdaniem.

  18. Rewelacja :)

  19. Torcik wygląda PRZEPYSZNIE! Mam ochotę go zjeśćJa sobie nie wyobrażam iść do pracy mając dziecko. Wychowywałam się bez mamy i bez taty od 6stego roku życia. Ojciec nas zostawił, a mama po prostu była po tętniaku mózgu i nie radziła sobie, wyjechała za chlebem za granicę i została. Nie mam do niej żalu, to nie jej wina. Zajęła się mną i bratem moja babcia, ale do dziś odczuwam braki z dzieciństwa. Brak rozmów z mamą. Nigdy nie cofnę już czasu, a niekiedy nawet płaczę w poduszkę, dlatego kiedy przyjdzie taka chwila, że będę miała dziecko to postaram się poświęcać mu jak najwięcej czasu. Wbrew wszystkiemu, wbrew pogoni za karierą w dzisiejszych czasach, wbrew pogoni za pieniędzmi. Wolę żyć biedniej, ale szczęśliwiej, niż na odwrót. Nie mówię tutaj o matkach, które nie mają wyboru i muszą same pracować i wychowywać dzieci, wiadomo, że w takiej sytuacji taka matka też poświęca się dla dziecka.

    http://www.kuchniawbloku.blogspot.com blog jest nowy, do tej pory prowadziłam i prowadzę bloga kosmetycznego, natomiast gotowanie to moja mała pasja, więc zapraszam do siebie :) Może kiedyś coś się spodoba :)

    1. doskonale Cię rozumiem, ostatnio zmarł mój tata i częściej odczuwam brak rodziny.

  20. Fajny przepis,zrobię na pewno!!:)

    1. Dziękuję :)

  21. Piękna dekoracja… no i bez dwóch zdań musi być pyszny

    1. Dziękuję :)

  22. Malgorzata H. says:

    Przepraszam za blad, mialo byc czcionki .

  23. Malgorzata H. says:

    Witam, pozwole nie zgodzic sie z Pani zdaniem. Zdarza sie , ze mamy nie moga pozwolic sobie na bycie z dzieckiem w domu i musza pracowac . Nie po to , aby kupic kolejna rzecz czy wypasione wakcje , tylko, zeby przezyc, przetrwac. To nie ped ku karierze tylko niepewnosc dnia jutrzejszego. Przepraszam za brak polskiej trzcionki. Tort wyglada oblednie i niedlugo u nas zagosci. Pozdrawiam

    1. nie pisałam tu o takich sytuacjach bo tu nie widzę wyboru.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x