Jeden z pyszniejszych tortów jakie jadłam. Tort michałkowy jest mocno orzechowy, słodki z kremowymi masami w dwóch smakach. Baza to zwykły biszkopt. Kremy na bazie kremówki z mascarpone wykonujemy dwa: jeden z białą czekoladą, natomiast drugi z mleczną i gorzką. Do jednego jak i drugiego dodajemy zmielone orzechy ziemne, które nadają mu wspaniałego smaku i aromatu.
Przyznaję, że bardziej smakuje mi jasny krem z białą czekoladą i w przyszłości planuję wykonać ciasto „Jasny Michałek”. Tort najlepiej wykonać nawet 2-3 dni wcześniej. Ciasto wtedy ma czas, aby przejść smakami.
Tort udekorowałam gorzką czekoladą, która jest tak aromatyczna, że podkreśla dodatkowo smak orzechów i fajnie kontrastuje ze słodkimi kremami.
Osoby, które uwielbiają cukierki „Michałki” będą na pewno zachwycone tym przepisem. Tort nie można zaliczyć do lekkich, ale też nie jest strasznie ciężki. Natomiast jest tak pyszny, że na jednym kawałku nie chce się skończyć.
Doskonały na urodziny lub inne uroczystości, cudownie wygląda i robi wrażenie .
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na torty.
TORT MICHAŁKOWY „DWA MICHAŁY” – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- TUTAJ znajdziesz przepis
SKŁADNIKI NA KREM MICHAŁKOWY, JASNY:
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/3 szklanki mleka w proszku
- 200 g białej czekolady
- 60 g serka mascarpone
- 60 g orzeszków ziemnych, zmielonych
- 1 łyżeczka alkoholu np. rumu lub wódki
SKŁADNIKI NA KREM MICHAŁKOWY, CIEMNY:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g serka mascarpone
- 100 g orzeszków ziemnych, zmielonych
- 2 łyżeczki alkoholu np. rumu lub wódki
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/3 szklanki wody
- 1/4 szklanki alkoholu np. rumu
DODATKOWO:
- 4 cukierki np. Michaszki duo lub Michałki
- ok. 100 g orzeszków drobno posiekanych
- 2 wafelki orzechowe (bez czekolady)
Biszkopt wykonujemy według przepisu. Ostudzony przekrawamy na trzy równe części.
Do rondelka o grubym dnie przelewamy śmietankę razem z białą czekoladą połamaną na kawałki. Podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się połączy z kremówką. Następnie dodajemy przesiane mleko w proszku, alkohol i cały czas mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy folią spożywczą, zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, aby dobrze się schłodziła.
Śmietankę na ciemną masę przelewamy do rondelka. Dodajemy połamane czekolady i podgrzewamy do połączenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesiane mleko w proszku i alkohol cały czas mieszając. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Schładzamy kilka godzin w lodówce.
Wykończenie obu kremów jest identyczne: Zimny krem jeden i drugi ubijamy mikserem (oddzielnie), aż masa będzie mocno gęsta. Dodajemy mascarpone do każdego i ponownie miksujemy. Na koniec masy łączymy z orzeszkami.
Jeden blat biszkoptowy układamy na paterze i nasączamy 1/3 ponczu. Wykładamy połowę ciemnego kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i lekko nasączamy. Wykładamy krem jasny, przykrywamy trzecim blatem i ponczujemy. Wierzch i boki smarujemy ciemnym kremem. Boki tortu dekorujemy zmielonymi wafelkami. Wierzch dekorujemy pokrojonymi orzeszkami oraz pokrojonymi w plasterki cukierkami. Dodatkowo tort polałam roztopioną gorzką czekoladą, tworząc paski.
Tort pięknie wygląda, szkoda tylko, że nie pokazała go Pani w przekroju.
Uwielbiam Pani przepisy i koniecznie chcę wypróbować ten z michałkami, ale czy można zastąpić alkohol czymś innym, np. sokiem z cytryny? Tort planuję upiec na urodziny córeczki ☺️
Lepiej po prostu pominąć :)
Jakiej wielkości jest tortownica w tym przepisie?
U mnie 24 cm
Zrobiłam tort :) jest naprawdę genialny. Kremy są cudowne (szczególnie ciemny krem), wszystkim bardzo smakowało :) Dziękuję za przepis i bardzo polecam :)
Uwielbiam Twoje przepisy!!! Biszkopt w torcie dwa michały jest jasny czy ciemny?
U mnie jest jasny :)
chcę wykonać ten tort, ale w wersji mini, składniki powinnam pomniejszyć o połowę czy podzielić na ćwierć?
Zależy od wymiarów blaszki, ale radziłabym na pół :)
Chciałabym upiec taki tort na święta, jednakże nie mogę użyć orzeszków ziemnych, bo moja mama na nie alergię. Czy jeśli użyłabym mieszanki orzechów włoskich/laskowych/nerkowców to tort byłby równie smaczny, czy lepiej zrezygnować?
Niestety nie radziłabym ich zastępować innymi akurat w tym przepisie ;/ Może ten będzie dobrym zastępstwem https://ilovebake.pl/2015/01/06/tort-egipski-przepis/ jest równie dobry :)
Tort wygląda bajecznie, przymierzam się do wykonania tortu z Twojego przepisu. Zastanawiam się tylko nad orzeszkami ziemnymi, solone czy nie?
Zwykle orzeszki ziemne bez soli ☺
Wygląda fantastycznie :)