Znajdź swój przepis

Tort Oreo

3 marca, 2015

Tort Oreo to jeden ze słodszych wypieków jakie do tej pory robiłam. Chociaż nie uważam, aby był przesłodzony. Proporcje są według mnie wyważone i fajnie się razem łączą. Do tortu potrzebna jest spora ilość ciastek oreo, ale nie muszą być koniecznie te oryginalne. Jeśli nie znajdziesz tych oryginalnych oreo w sklepach są już „zamienniki”, możesz także skorzystać z TEGO przepisu i przygotować samodzielnie w domu. Są bardzo proste w wykonaniu, choć nie tak ładne jak te ze sklepu.

Ciasto czekoladowe koniecznie wykonuj w dwóch lub trzech tortownicach. W jednej po prostu będzie zakalec, ponieważ należy do gatunku tych cięższych i raczej nie będzie w stanie wyrosnąć. Ważne, aby dobrze łączyć składniki i nie miksować za długo ciasta na koniec, ponieważ wtedy może być bardziej ceglaste i zakalcowe.

Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i nie trzeba go niczym nasączać. Krem jest lekki na bazie mascarpone, przez co nie trzeba było stosować żadnych usztywniaczy lub żelatyny. Dodatek ciastek dodatkowo sprawia, że krem jest słodszy i ma fajny posmak oreo.

Dekoracja to już kwestia gustu. Ja wykonałam boki na bazie zmielonych ciastek oreo. Wierzch z kremu i powciskanych w niego ciasteczek. Dodatkowo można jeszcze oprószyć górę zmielonymi ciasteczkami.

Tort w lodówce spokojnie może być przechowywany nawet 3 dni, ale tutaj jedna uwaga wierzch z każdym dniem zaczyna być bardziej żółty. Prawdopodobnie chłonie kolor z ciasta czekoladowe.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z ciastkami oreo.

tort-oreo

TORT OREO – PRZEPIS

 SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  •  1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 170 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 3 jajka, duże (temp. pokojowa)
  • 1 1/4 szklanki maślanki, temp. pokojowa
  • 2/3 szklanki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

 SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 300 g serka mascarpone
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 1/2 łyżki cukru pudru
  • 6 ciastek oreo

 DODATKOWO:

  •  250 g ciastek oreo

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. Masło przekładamy do dużej miski i miksujemy około 3 min. Następnie dodajemy cukier oraz ekstrakt i miksujemy na tzw. puch (ok. 3 minuty). Dodajemy jajka, po dodaniu każdego dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy 1/3 suchych składników i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia. Stopniowo wlewamy cały czas miksując 1/2 szklanki maślanki. Następnie część suchych składników, miksujemy, pozostała maślanka, miksujemy i ostatnia część suchych składników. Miksujemy tylko do połączenia. Ciasto przekładamy do trzech tortownic o śr. 24 cm lub dwóch ( wtedy będziemy mieli cztery warstwy) silikonowych lub wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Jeśli pieczesz w dwóch tortownicach około 35-40 min. Wyciągamy po upieczeniu z piekarnika i zostawiamy na 15 min w formach. Po tym czasie wyciągamy i odwracamy ciasto górną częścią na dół, aby ciasto się wyrównało. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Lekko ścinamy wierzch, jeśli nadal jest lekko nierówny. Jeśli masz dwa placki przekrój je na pół, wtedy uzyskasz cztery warstwy.

Serek mascarpone przekładamy do wysokiej miski, wlewamy śmietankę i miksujemy, aż masa mocno zgęstnieje. Pod koniec dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy. Około 7-8 łyżek masy odkładamy do wykończenia tortu. Do pozostałego kremu dodajemy drobno pokruszone ciastka oreo.

Jeden blat ciasta układamy na talerzu lub paterze. Wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim i lekko dociskamy. Wykładamy pozostałą część kremu i przykrywamy ostatnim blatem. Jeśli masz cztery blaty rozdziel krem na cztery części. Odłożonym wcześniej kremem smarujemy wierzch oraz boki ciasta, niewielką część zostawiamy także do wykonania dekoracji.

Kilka ciastek oreo odkładamy do dekoracji wierzchu tortu, pozostałą część ciastek (całe) wkładamy do malaksera lub woreczka foliowego i mielimy. Obsypujemy boki tortu. Krem, który Nam pozostał przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie dużej gwiazdki. Wykonujemy kilka dużych gwiazdek. W każdą wciskamy całe ciastko oreo. W środku wykonujemy trzy mniejsze gwiazdki, wkładamy przekrojone na pół ciastka. Dookoła tortu możemy wykonać malutkie gwiazdki. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Podajemy zaraz po wyciągnięciu z lodówki.

tort-oreo-4

tort-oreo-6

tort-oreo-8

tort-oreo-3

 

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Robię ten tort często, wszyscy go uwielbiają 🥰

  2. proszę o informację ile ciastek powinniśmy dać do masy do środka, a ile pozostawić do obsypania po bokach tortu. Pozdrawiam

    1. Do masy dodajemy ok. 6 dużych ciastek, a na boki ok. 8 – 10 rozdrobnionych :)

  3. Robiłam już 5 raz i za każdym razem jest super, wychodzi duży i piękny. Jest pyszny, mokry i lekki zarazem. Testowany przez rodzinę, znajomych i współpracowników i wszyscy mówią, że bardzo dobry :D

  4. Polecam! Robię je od roku, już kilka razy na różne okoliczności, wygląda świetnie i smakuje zawsze wszystkim poczęstowanym :)

    1. Tort pycha ale niestety ciężar spowodował że spod jest jakby zakalcowaty. Jak tego uniknąć?

  5. Witam.
    Raz piszesz,że ciasto może czekać na blacie na swoją kolej do pieczenia, po czym Karolinie z 25 stycznia 2021 roku odpowiadasz,że to ciasto nie może czekać i lepiej robić każdy placek w czasie kiedy poprzedni się piecze.
    To jak to w końcu jest ?

    1. aneta Autor says:

      Najlepiej jeśli będą pieczone z ciasta świeżo zrobionego, natomiast jeśli wykonasz całe ciasto i będzie czekało to też powinno się udac.

    2. A jeszcze takie małe pytanko,ale wielka ciekawość czy to ciasto bardzo ładnie rośnie, no ale potem niestety opada ? Czy to u mnie tylko taki fenomen ?
      Dziękuje i przepraszam za zawracanie głowy :)

    3. aneta Autor says:

      troszkę powinno opaść to normalne

    4. A ja piekę ciasto w jednej formie, potem jak ostygnie przekrajam i jest zawsze dobre, nie ma zakalca.

    5. Witam czy mogę użyć jogurtu naturalnego zamiast maślanki ?

    6. Nie, w tym przepisie nie zmieniamy :)

    7. Robiłam już tort Oreo i uważałam że jest pyszny, ale tort z TEGO przepisu to majstersztyk, niebo w gębie, lekki, kremowy, rozpływający się w ustach…poprostu poezja smaku.

  6. Czy można upiec spody dzień wcześniej?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  7. Cześć, czytam komentarze ale nie znajduję odpowiedzi na moje pytanie, a mianowicie, sugerujesz tort piec na 2-3 razy. Czy z takim czekającym na swoją kolej do pieczenia cieście w misce nic się nie dzieje? Nie mam doświadczenia w pieczeniu na takie „raty”. Z góry dziękuję za podpowiedź :)

    1. aneta Autor says:

      mozesz piec jak amsz blaszki odrazu kilka :)

  8. Czy spody piecze się jednocześnie na różnych poziomach, czy jeden po drugim?

    1. aneta Autor says:

      jeden po drugim :)

  9. Magdalena says:

    pyszne!!! zrobiłam delicje mhhhhhh. :)

  10. Witam, pieczemy góra-dół czy termoobieg?

    1. aneta Autor says:

      gora-dół :)

  11. Agnieszka says:

    Witam, planuję zrobić ten tort na urodziny syna. Czy nadaje się on na udekorowanie opłatkiem ?jesli tak, to w którym momencie najlepiej taki opłatek przykleić- od razu po zrobieniu czy tuz przed podaniem tortu?

    1. aneta Autor says:

      tak tuż przed podaniem nałożyć na wierzch i skończyć dekorowanie :)

  12. Chcę upiec tort na urodziny córki. Ale mam pytanie. Jak go zrobię np dzień wcześniej, to czy ciasteczka w masie nie zrobią się miękkie? Czy po 24 h nadal będą chrupiące?

    1. aneta Autor says:

      na pewno lekko zmiękną, ale wtedy tort będzie się ładnie kroil :)

  13. Witam, jeśli mam jedną tortownicę to czy mogę upiec pierwszy blat – odłożyć na bok gotowy i zrobić kolejny i jeszcze raz kolejny? Czy coś się stanie wtedy z biszkoptem?

    1. aneta Autor says:

      W tym przepisie lepiej jeśli podzielisz składniki i na świeżo będziesz robiła ciasto w czasie kiedy blat pierwszy będzie się piekł. Ciasto surowe tutaj raczej nie może czekać:)

  14. aneta Autor says:

    Będzie niższe i polecam po prostu podzielić składniki i piec zaraz po zrobieniu

  15. dokładnie owinąc folią i wstawić do lodówki :)

  16. Czy jeżeli użyje tortownicy o średnicy 28 cm to czy wydłużyć czas pieczenia?

    1. aneta Autor says:

      Nie, nie trzeba wydłużać

  17. Witam! Piekliśmy ten tort z 3 porcji na Komunię mojego syna, tylko na zewnątrz był cały biały i miał personalizowany oplatek na górze. Goście byli zachwyceni wszyscy pytali z jakiej cukierni zamawiałam. Dziękuję bardzo za super przepis. Pozdrawiam serdecznie!

  18. Czy szklanka to 250g?

    1. aneta Autor says:

      szklanka o pojemności 250 ml :)

  19. Mam pytanie w jakiej temperaturze pięć na termoobiegu? Mam tylko taka opcje i nie znalazłam nigdzie żadnej informacji

    1. aneta Autor says:

      Musi być o 10C niższa od tradycyjnego pieczenia

  20. Uwielbiam pani wypieki:) takie pytanie czy jak mam jedną tortownicę mogę najpierw upiec jeden spód i za chwilę drugi czy muszą być razem pieczone?

    1. aneta Autor says:

      Mogą być pieczone oddzielnie :)

  21. Do całego tortu potrzebne jest tylko 1 1/4 szkl .mąki?

    1. aneta Autor says:

      tak, to bardzo płynne ciasto :)

  22. Patrycja says:

    Witam, ile czasu taki tort może stać w lodówce?

    1. aneta Autor says:

      2-3 dni spokojnie :)

  23. Tort przepyszny! Nie dodałam tej dodatkowej 1/4 szklanki cukru, a spody nasączyłam dodatkowo sokiem pomarańczowym. Rodzinka zachwycona! Mały jubilat, fan ciastek Oreo i Leo Messiego wniebowzięty!

    1. aneta Autor says:

      Super :)

  24. Hej! Uwielbiam ciasto czekoladowe z tego przepisu, ale tym razem chcę zrobić biały tort i chcę, żeby ciasto było tak samo wilgotne. Co powinnam zrobić, jeśli nie dodam kakao? Z góry dzięki za odpowiedź ????

    1. aneta Autor says:

      odrobinę masła roztopionego lub olej :)

    2. Dzięki :D

    3. Ale mąki więcej trzeba tak.??????

  25. Witam. Mam pytanie. Czy przy robieniu tortu piętrowego, ten tort nadaje się jako podstawa? Pozdrawiam????

    1. aneta Autor says:

      Jak najbardziej :)

  26. Tort wyszedł przepyszny! Ciasto dodatkoqi nasączyłam gorzką herbatą i każdy z blatów posmarowałam domowymi powidłami śliwkowymi. Piekłam w tortownicy o średnicy 26cm, ilość składników zwiększyłam o 1/4.

  27. halinamojegotowanie says:

    Piękny :-)

  28. Grażyna G. says:

    Czy można zrobić ciasto bez użycia kakao? Ile mąki należy dodać więcej?

    1. Tutaj kakao jest niezastąpione :)

  29. Czy mogę użyć tortownicy o sr. 18cm?

    1. Ilovebake says:

      Tak, ale wtedy pieczesz dłużej ciasto i tort będzie wyższy lub zmniejsz składniki o 1/3 :)

  30. Piękny tort, postanowiłam upiec na urodziny syna, będę piekła w trzech blaszkach-po jednej w piekarniku, czy przez czas pieczenia pozostałe blachy z ciastem mogą stać w temp. pokojowej czy włożyć do lodówki ?! Będę wdzięczna za pomoc, dziękuję.

    1. Ilovebake says:

      Hej, mogą stać w temp pokojowej :)

  31. Aleksandra P. says:

    Mogę dodać kefir zamiast maślanki?

    1. Ilovebake says:

      Tak :)

  32. Masa na krem mi się wazy :(
    Czy nie lepiej najpierw ubic smietane i dodac do tego mascarpone ?

    1. Ilovebake says:

      Początkowa tak wygląda jakby się rozwarstwiła, ale trzeba dalej miksować, aż do połączenia. Kremówka i mascarpone powinny być zimne prosto z lodówki :)

    1. Ilovebake says:

      Śliczny tort wyszedł ????????

  33. Agnieszka P. says:

    A jeśli chciałabym upiec w tortownicy 27 to jest szansa że przekroje na 3 części?

    1. Ilovebake says:

      Bezpieczniej byłoby zwiększyć ilośc składników o 1/4

    1. Polecam.Suuuper przepis!

    1. Ciekawy pomysł :) Pozdrawiam

  34. https://uploads.disquscdn.com/images/351cf14cc692784c13df791a8c7f6ba48fe10bebc69051681998df08074b626e.jpg Oto moja piętrowa wersja oreo ???? dla mnie idealny przepis. Pozdrawiam!!!

    1. Robi wrażenie :)

    2. Dziękuję ???? i wyśmienity. Wszyscy zachwyceni. Nawet mój syn pochłonął mimo że nie jada tortów. Pychaaaa. Dziękuję za wspaniały przepis.

  35. https://uploads.disquscdn.com/images/f878ff369104eacfd07691ecc8a3341a96bb200378b4312e9a760c037c373915.png

    Tort super ;) Smakował wszystkim :D Ja do kremu dałam mniej cukru . Zapomniałam zrobić zdjęcia samego tortu ale tu też trochę widać :) Pozdrawiam.

    1. Cudo :)

  36. Tort zrobiony, wyszedł super mokry. Musiałam upiec na dwie blachy, wyszedl niski, ale przy dwóch plackach i tak wyszedł wysoki ☺️Dla mnie troche za słodki, ale taki jest jego cel. Jubilat był zachwycony ????

  37. Ania J. says:

    Witam. Przepiękny tort! Mam tylko jedno pytanie. Moja córka jest uchylona na nabiał. Czy zamiast maślanki do ciasta mogę dodać np deser sojowy alpro? A może Ty masz jakiś pomysł na zamiennik?

    1. Ilovebake says:

      Nigdy nie jadłam takiego deseru i ciężko mi podpowiedzieć, ale spróbuj znaleźć coś podobnego w konsystencji do maślanki.

    2. dzięki: ) spróbuje z tymi deserkami bo są właśnie podobnej konsystencji. dam znać jak wyszło: )

  38. nikola123 says:

    Czy mogę użyć aromatu waniliowego ???

    1. Ilovebake says:

      Jak najbardziej :)

    2. Czy zamiast zwykłego kakao mogę dać do ciasta czarne kakao?

  39. Grażyna says:

    Czy mogę zrobić na blaszce jako placek? Jakich wymiarów blaszki mam użyć? Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

    1. Gratuluje piekny tort :)

  40. a na jakie wymiary tortownicy ten przepisz? :)

  41. Należę do antytalentów kulinarnych, którym w kuchni nie wychodzi prawie nic… A ten tort wyszedł idealny! W domu wszyscy zachwyceni :)

    1. Ilovebake says:

      Bardzo dziękuję :)

  42. Witam! Czy stosuje Pani także zasadę „zrzucania” ciasta czekoladowego z danej wysokości, aby nie opadło?

    1. W tym przepisie nie stosuje :)

  43. Tort idealny! Krem nie spływa, do tego nie jest za słodki – i te ciasteczka! Pycha! Pyszny, elegancki zadowolił małych i dużych gości :)

  44. Najlepszy tort! <3 Uwielbiam go i z zadowoleniem już dwa razy wykonałam go z powodzeniem. Był przeznaczony między innymi na niespodziankowe 18-ste urodziny mojej przyjaciółki i zachwycił wszystkich! Kocham piec, ale nie zawsze mi to wychodzi, jednak ten tort to był strzał w dziesiątkę i myślę, że każdemu wspaniale wyjdzie :) Serdecznie polecam!
    Załączam zdjęcie tego cudeńka! :D

    1. Ilovebake says:

      Cudowny Ci wyszedł :) gratuluje :)

    2. Dziękuję :)

  45. Karolina J. says:

    Czy ciasto zaraz po upieczeniu mogę wyjąć i do tej samej tortownicy przełożyć kolejną część?

    1. Ilovebake says:

      Dopiero po 15 min.

  46. Babcia kompletnie nie rozumie tego fragmentu dla niej to masło maślane…”Następnie dodajemy 1/3 suchych składników i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia. Stopniowo wlewamy cały czas miksując 1/2 szklanki maślanki. Następnie część suchych składników, miksujemy, pozostała maślanka, miksujemy i ostatnia część suchych składników.”

  47. Witam,czy ciastka które maja byc dodane do kremu ,trzeba oddzielic czy kroszyc w całasci?

    1. Ilovebake says:

      W całości :)

  48. Czy śmietana utrzyma się bez żelatyny?

    1. Ilovebake says:

      Serek dodatkowo ja zagęszcza i nie powinna spływać z tortu :)

  49. Wie ktoś może jak obsypać równo ciasteczkami boki tortu? Mi zawsze wychodzi nierówno .. :/ Chciałabym żeby w tym torcie fajnie to wyszło ;)

  50. Witaj,

    piekę ciasto w dwóch tortownicach. Czy podany czas pieczenia 35-40 min dot. sytuacji, kiedy piekę w obu jednocześnie? Czy jedna tortownic z polowy porcji ciasta ma pięć się tyle czasu?

    Dziękuję za odpowiedź.

    1. Ilovebake says:

      Czas podany jest dla pieczenia jednej formy. Oczywiście mozesz piec je jednocześnie w piekarniku, ale najlepiej na tym samym poziomie w innym wypadku konsystencja lekko się różni. Od razu powiem, że nie piekłam ich w termoobiegu, ale zmniejszając o 10 C temp. nie powinno się nic zadziać (wtedy możesz piec na dwóch poziomach w piekarniku).

  51. Karolina D. says:

    A czy moge upiec calosc ciasta w jednej tortownicy i przekroic na trzy?

    1. Ilovebake says:

      Ciasto jest ciężkie i może wtedy nie wyrosnąć wysokie. Polecam piec oddzielnie.

  52. piec z termoobiegiem czy lepiej bez? :)

    1. Ja pieklam bez :)

  53. Czy można zamiast maslanki użyć kefiru?

    1. niestety nie :( maślanka ma inne właściwości i ma inną konsystencję i bałabym się Ci doradzać zamianę na kefir.

    2. ile potrzeba tej maślanki? 1 i 1/2 szklanki?

  54. Mogłabym się dowiedzieć jak mam piec te dwa biszkopty? Niestety w mój piekarnik nie wejdą dwie tortownice. Jak podzielić składniki? Proszę o jakąś podpowiedź.

    1. Po prostu piecz jeden po drugim :)

    2. po prostu składniki, które Ci wyjda dzielisz na dwie lub trzy tortownice :)

  55. Adrianna K. says:

    Witam!
    Mam pytanie. A śmietanka lepiej żeby była schłodzona, czy nie?
    Pozdrawiam!

    1. Lepiej jest schłodzić chociaż ja nie zawsze się do tego stosuje chociażby przez ostatnie upały :)

  56. Torcik wyszedł super! z resztą jak widać na zdjęciu :D
    Jak dla mnie troszeczkę za słodki, ale spełnia oczekiwania ;)

    1. Cudowny :)

  57. carolina says:

    Bardzo dziękuje za przepis :) zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło około 30 kawałków. Ciasto mocno czekoladowe, a krem nie za słodki <3

    1. Ilovebake says:

      Jaki fajny torcik Ci wyszedł :) bardzo się ciesze, że smakował rodzinie :)

  58. Janek L. says:

    To mój pierwszy wypiek w życiu! Solenizant bardzo zadowolony. Tort jest bardzo sycący i tak bardzo.. oreo <3
    Gorąco polecam!

  59. carolina says:

    hej :) mam pytanie na ile porcji starczy ten tort? czy na niecałe 20 osób wystarczy?

    1. Ilovebake says:

      Hmm moze nie wystarczyc u mnie wystarczyl na ok. 10 osob ale zawsze mozesz kroic malutkie kawalki ;)

  60. Ja dodaje kakao do ciasta na koncu,wtedy nie wychodzi zakalec a ciasto jest puszyste. :) Torcik wyglada super, zrobie niedlugo na urodziny i zaskocze wszystkich domownikow :)

  61. Czy ciasto podczas pieczenia znacznie wyrasta? Zastanawiam się czy „wypełźnie” z mojej dosyć niskiej tortownicy ;)

    1. Ilovebake says:

      Ciasto pieczemy w trzech tortownicach lub dwóch wtedy mamy cztery warstwy :) Nie pieczemy w jednej całego ciasta ponieważ mniej wyrośnie i grozi zakalcem.

    2. Taak, chcę podzielić ciasto na 3 tortownice, tylko moje są dosyć niskie i boje się ze wypłynie :)

    3. Ilovebake says:

      Prosty sposób: wypełnij ciastem tortownice do 1/2 objętości :)

  62. Kornelia says:

    Tort wyglada przepysznie, właśnie zamierzam zrobić go w ten weekend :) Możesz mi powiedzieć jakie wymiary miała tortownica?

    1. Ilovebake says:

      24cm :-)

  63. zrobię na komunię mojej córki bo uwielbia oreo ale wierzch będzie z masy cukrowej

    1. Ciekawa jestem efektu przyślij zdjęcie i się pochwal :)

  64. Tort wyszedł rewelacja , zastanawiam się czy dało by radę też zrobić te ciasto bez kakao tzw. sam waniliowy?

    1. Ilovebake says:

      Bez kakao nie ryzykowałabym z tym ciastem, ale można np. zastąpić zwykłym biszkoptem i dać ten krem :)

  65. Marchwiak says:

    Bardzo ładny i na pewno pyszny, ale chcę zwrócić uwagę na to że na zdjęciach nie wykorzystano ciastek oreo.

    1. Ilovebake says:

      Niestety tu gdzie mieszkam nie bylo Oreo ale to chyba nie zbrodnia? :-)

    2. Marchwiak says:

      Zbrodnia nie, najważniejsze, że tort wygląda bardzo apetycznie. :D

  66. A jak udekorować boki tortu żeby były tak ładne? Dziękuję za odpowiedź.

    1. Ilovebake says:

      boki tortu to rozwałkowane ciastka oreo

  67. A czy można pominąć esencję waniliową?

    1. Ilovebake says:

      Jeśli musisz to pomiń. Pozdrawiam

  68. bajeczny! :)

  69. Agnieszka Z. says:

    Zachwycający :)

  70. Fantastycznie wygląda, od razu zjadłabym taki kawałek!

  71. Marta G. says:

    świetnie się prezentuje, bardzo wykwintnie i elegancko :)

    1. Ilovebake says:

      Dzieki wielkie :-)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x