Znajdź swój przepis

Tort Rafaello

11 kwietnia, 2012

Na temat tego tortu rafaello można tylko jedno powiedzieć: niebo w gębie. Lekki, śmietanowy i mocno kokosowy. Torcik z okazji urodzin mojego M. w mgnieniu oka został skonsumowany i pozostała po nim tylko ta jedna marna fotka ;). Kulki Rafaello własnego wykonania, więc wybaczcie niekształtne rysy.  Pozdrowienia.

BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Białka i żółtka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli (lepiej się ubije). Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po kolei żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem. Spód tortownicy (śr ok. 26cm) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170 st. na ok 30 min. Po przestudzeniu przekroić na 2 blaty

BLAT KOKOSOWY:

  •  4 białka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanka cukru

Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 st. na ok 15 min.

 KREM ŚMIETANOWY:

  • 600 ml śmietany kremówki (30%)
  • 1/3 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do ubijania śmietanki

 Mleko zagotować z wiórkami, zdjąć z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. Lekko przestudzić. 400ml kremówki ubijamy na sztywno dodając pod koniec sok z cytryny i cukier puder , a następnie rozpuszczoną żelatynę (wlewamy powoli, cienkim strumieniem).

Blaty biszkoptu nasączamy mocną herbatą z alkoholem (dałam Malibu).

Połowę masy rozsmarować na biszkopcie umieszczonym w tortownicy. Na to wykładamy blat kokosowy, resztę bitej śmietany  i biszkopt. Tort wstawić do lodówki, aby masa śmietankowa stężała.

DEKORACJA:

Pozostałe 200 ml kremówki ubijamy pod koniec dodając fix. Obsmarować nią tort, boki oprószyć wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu udekorować kulkami rafaello i podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Dołącz do dyskusji

  1. Aleksandra says:

    Po wlaniu mleka do ubitej śmietanki wszystko znowu jest płynne, co powinnam zrobić teraz?

    1. Ilovebake says:

      Zaczekaj, aż żelatyna zacznie masę zagęszczać

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x