Tort Szwarcwaldzki czyli czarny las lub Black Forest cake to najpyszniejsze połączenie jakie do tej pory można sobie wymarzyć. Lekko kwaśne wiśnie, czekoladowe blaty oraz bita śmietana to przepis na ten „najprawdziwszy tort”. Proste składniki bez udziwnień, a przepis jest jednym z najsłynniejszych ciast na świecie obok tortu Sachera. Sekret dobrego tortu Szwarcwaldzkiego
to dbałość o każdy z tych trzech składników.
Dobrej jakości kakao do biszkoptu, jak najlepsze wiśnie i doskonała śmietanka, najlepiej od lokalnego dostawcy. Nie zapomnij też o nasączeniu blatów biszkoptu. Użyj do tego soku wymieszanego z alkoholem np. wódką lub po prostu wiśniówki. Biszkopt jest bardzo delikatny i nie przesadź z ponczowaniem, ponieważ chcemy, aby zachował swoją lekką strukturę.
Tort jak większość ciast warstwowych wykonujemy dzień wcześniej. Śmiało można napisać, że z dnia na dzień jest bardzo aromatyczny i smaczniejszy. Optymalnie jest, aby był wykonany nawet dwa dni wcześniej.
Absolutnie odradzam dodawanie do tortu zamiast frużeliny wiśniowej gotowych wiśniowych dżemów. Po prostu tort traci na smaku.
TORT SZWARCWALDZKI/ CZARNY LAS – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WIŚNIOWĄ FRUŻELINĘ:
- 500 g wiśni świeżych lub mrożonych
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki ekstraktu lub esencji migdałowej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 2 łyżeczki żelatyny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/4 szklanki soku z wiśni (zostanie z frużeliny)
- ok. 50 ml alkoholu (wódki, wiśniówki)
DODATKOWO:
- 100 g gorzkiej czekolady
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao
oraz
proszkiem
do
pieczenia.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
ubijamy
na
sztywną
pianę
z
odrobiną
soli.
Pod
koniec
ubijania
dodajemy
stopniowo
cukier,
cały
czas
miksujemy
na
średnich
obrotach,
aż
masa
stanie
się
dosyć
gęsta.
Dodajemy
po
jednym
żółtku,
aż
do
wykorzystania
wszystkich
pięciu,
miksujemy
cały
czas.
Na
koniec
stopniowo
dodajemy
suche
składniki,
mieszamy
delikatnie
dużą
łyżką,
aby
jak
najmniej
opadła
piana.
Gotowe
ciasto
przekładamy
do
formy
o
średnicy
24
cm,
wyłożonej
wcześniej
papierem
do
pieczenia
lub
używamy
silikonowej.
Pieczemy
w
temp.
170
C
przez
35-40
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Zaraz
po
wyjęciu
biszkopt
rzucamy
na
podłogę
(można
położyć
ręcznik)
z
wysokości
40
cm.
Następnie
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Wyrównujemy
górę
i
przekrawamy
biszkopt
na
trzy
części.
Wiśnie
świeże
lub
mrożone
przekładamy
do
garnuszka
o
grubym
dnie.
Wlewamy
wodę,
wsypujemy
cukier
oraz
szczyptę
soli.
Podgrzewamy,
aż
do
zagotowania.
Następnie
dodajemy
sok
z
cytryny,
ekstrakt
migdałowy.
Składniki
mieszamy
i
odlewamy
1/4
szklanki
soku,
który
posłuży
do
stworzenia
ponczu.
Mąkę
ziemniaczaną
mieszamy
z
niewielką
ilością
zimnej
wody
i
wlewamy
go
gorących
wiśni.
Mieszamy
do
zgęstnienia
i
odstawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Sok
z
wiśni
mieszamy
z
alkoholem
lub
używamy
po
prosu
wiśniówki.
Żelatynę
mieszamy
z
gorącą
wodą
i
odstawiamy
do
wystudzenia.
Śmietanę
kremówkę
ubijamy
na
sztywno
ze
szczyptą
soli.
Pod
koniec
dodajemy
cukier
puder
i
niewielkim
strumieniem
wlewamy
żelatynę,
cały
czas
miksujemy.
Bitą
śmietanę
można
włożyć
na
30
min
do
lodówki,
aby
bardziej
stężała.
Jeden
blat
biszkoptu
układamy
na
paterze
lub
dużym
talerzu.
Nasączamy
delikatnie
ponczem
wykładamy
1/3
ubitej
śmietany.
Przykrywamy
drugim
blatem,
nasączamy
i
przekładamy
wiśnie
(1-2
łyżki
zostawiamy
do
dekoracji
na
wierzch).
Przykrywamy
trzecim
blatem,
nasączamy
i
wykładamy
pozostałą
część
bitej
śmietany.
Niewielką
ilość
zostawiamy
na
wierzch
do
dekoracji.
Gorzką
czekoladę
ścieramy
na
tarce
lub
cienko
kroimy
nożem.
Oprószamy
boki
ciasta.
Wierzch
dekorujemy
bitą
śmietaną
(u
mnie
za
pomocą
rękawa
cukierniczego
z
tylką
w
kształcie
gwiazdki).
W
środek
nakładamy
pozostałą
część
wiśni.
Wstawiamy
na
kilka
godzin
lub
całą
noc
do
lodówki.
Komentarze
Uwielbiam ten tort a Twój przepis pozwolił mi poczuć niebo w buzi własnego wykonania. Wykonałam ze świeżymi czereśniami, goście zachwyceni. Dziękuję za przepis.
Tort prosty, bardzo ładnie wygląda, ale już smak… Biszkopt bardzo, za bardzo kakaowy, krem-śmietankowy jak ubita śmietana, frużelina ok, a poza tym, przepraszam, ale szału nie ma i nie wiem czym to się tak zachwycać ale o gustach nie dyskutuje się… Życzę zdrowia!
Tort wyszedł za pierwszym razem – SUPER.
ŚWIETNY przepis,jestem bardzo zadowolona, dziękuję bardzo.
ps… dodałam Mascarpone do śmietanki.