Znajdź swój przepis

Tort Szwarcwaldzki (czarny las)

10 listopada, 2014

Tort Szwarcwaldzki czyli czarny las lub Black Forest cake to najpyszniejsze połączenie jakie do tej pory można sobie wymarzyć. Lekko kwaśne wiśnie, czekoladowe blaty oraz bita śmietana to przepis na ten „najprawdziwszy tort”. Proste składniki bez udziwnień, a przepis jest jednym z najsłynniejszych ciast na świecie obok tortu Sachera. Sekret dobrego tortu Szwarcwaldzkiegoto dbałość o każdy z tych trzech składników.

Dobrej jakości kakao do biszkoptu, jak najlepsze wiśnie i doskonała śmietanka, najlepiej od lokalnego dostawcy. Nie zapomnij też o nasączeniu blatów biszkoptu. Użyj do tego soku wymieszanego z alkoholem np. wódką lub po prostu wiśniówki. Biszkopt jest bardzo delikatny i nie przesadź z ponczowaniem, ponieważ chcemy, aby zachował swoją lekką strukturę.

Tort jak większość ciast warstwowych wykonujemy dzień wcześniej. Śmiało można napisać, że z dnia na dzień jest bardzo aromatyczny i smaczniejszy. Optymalnie jest, aby był wykonany nawet dwa dni wcześniej.

Absolutnie odradzam dodawanie do tortu zamiast frużeliny wiśniowej gotowych wiśniowych dżemów. Po prostu tort traci na smaku.

tort szwarcwaldzki czarny las

TORT SZWARCWALDZKI/ CZARNY LAS – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA WIŚNIOWĄ FRUŻELINĘ:

  • 500 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu lub esencji migdałowej
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/4 szklanki soku z wiśni (zostanie z frużeliny)
  • ok. 50 ml alkoholu (wódki, wiśniówki)

 DODATKOWO:

  • 100 g gorzkiej czekolady

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy na średnich obrotach, aż masa stanie się dosyć gęsta. Dodajemy po jednym żółtku, aż do wykorzystania wszystkich pięciu, miksujemy cały czas. Na koniec stopniowo dodajemy suche składniki, mieszamy delikatnie dużą łyżką, aby jak najmniej opadła piana. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Pieczemy w temp. 170 C przez 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu biszkopt rzucamy na podłogę (można położyć ręcznik) z wysokości 40 cm. Następnie zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wyrównujemy górę i przekrawamy biszkopt na trzy części.
Wiśnie świeże lub mrożone przekładamy do garnuszka o grubym dnie. Wlewamy wodę, wsypujemy cukier oraz szczyptę soli. Podgrzewamy, aż do zagotowania. Następnie dodajemy sok z cytryny, ekstrakt migdałowy. Składniki mieszamy i odlewamy 1/4 szklanki soku, który posłuży do stworzenia ponczu. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy go gorących wiśni. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Sok z wiśni mieszamy z alkoholem lub używamy po prosu wiśniówki.
Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier puder i niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę, cały czas miksujemy. Bitą śmietanę można włożyć na 30 min do lodówki, aby bardziej stężała.
Jeden blat biszkoptu układamy na paterze lub dużym talerzu. Nasączamy delikatnie ponczem wykładamy 1/3 ubitej śmietany. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy i przekładamy wiśnie (1-2 łyżki zostawiamy do dekoracji na wierzch). Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy i wykładamy pozostałą część bitej śmietany. Niewielką ilość zostawiamy na wierzch do dekoracji.
Gorzką czekoladę ścieramy na tarce lub cienko kroimy nożem. Oprószamy boki ciasta. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną (u mnie za pomocą rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki). W środek nakładamy pozostałą część wiśni. Wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

tort szwarcwaldzki czarny las tort szwarcwaldzki czarny las tort szwarcwaldzki czarny las tort szwarcwaldzki czarny las tort szwarcwaldzki czarny las  tort szwarcwaldzki czarny las tort szwarcwaldzki czarny las

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Tort wyszedł znakomity.
    Dziękuję za przepis i zdjęcia.

  2. Uwielbiam ten tort a Twój przepis pozwolił mi poczuć niebo w buzi własnego wykonania. Wykonałam ze świeżymi czereśniami, goście zachwyceni. Dziękuję za przepis.

  3. Tort prosty, bardzo ładnie wygląda, ale już smak… Biszkopt bardzo, za bardzo kakaowy, krem-śmietankowy jak ubita śmietana, frużelina ok, a poza tym, przepraszam, ale szału nie ma i nie wiem czym to się tak zachwycać ale o gustach nie dyskutuje się… Życzę zdrowia!

    1. W opisie są lekko kwaśne wiśnie, czekoladowe blaty oraz bita śmietana, więc czego się Pani spodziewała? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć wyobraźni i upiec mniej klasyczny tort. 🙂 Ja chętnie wracam do tego przepisu co jakiś czas.

  4. Tort wyszedł za pierwszym razem – SUPER.
    ŚWIETNY przepis,jestem bardzo zadowolona, dziękuję bardzo.
    ps… dodałam Mascarpone do śmietanki.

  5. Krystyna says:

    a co z frużeliną? tylko do ozdoby ma wiezrch tortu czy tez użyc do przełożenia?

  6. Super przepis i nawet za pierwszym razem mi wyszedł aczkolwiek co do fruzeliny to mogło by być ciutkę lepiej wytłumaczone jak zrobić albo może link do osobnego przepisu na fruzeline bo ja nigdy nie robiłam i ze świeżych wiśni nie wyszło mi tak samo, może za krótko gotowałam albo za mało mąki ziemniaczanej. Nie to ze sie czepiam ale bita śmietana tez mogła by mieć trochę więcej szczegółów. Ogólnie świetny przepis może dlatego ze pierwszy raz w życiu robiłam tort brakowało mi szczegółów ????

  7. Tort wyszedł RE-WE-LA-CYJ-NY! PO prostu klasyka w najlepszym wykonaniu. Żadna Sowa się nie umywa ;)

  8. Kasia ?. says:

    Czym ponczować biszkopt, kiedy nie można użyć alkoholu. Impreza z kobietami w ciąży i karmiącymi piersią. Samym sokiem? Czy jest jakieś lepsze rozwiązanie?

  9. czy mozna uzyc wisni ze spirytusem- pozostałych po domowej nalewce z wiśni?

    1. Ilovebake says:

      Jak najbardziej :)

  10. Witam czym mozna zrobic zielony na wierzchu tak zeby nie stracil smaku?

    1. Zielony w jakim sensie? Dodanie galaretki?

    2. Chcialabym zeby byl normalny black forrest tylko sama gora zamiast z bitej smietany I wisni zeby byla gladka zielona.

    3. No tak rozumiem tylko z czego miałaby być ta zieleń na górze z galaretki?

    4. No wlasnie nie wiem moze z lukru?

    5. Ciężko mi ten tort sobie wyobrazić inaczej niż z wiśniowa góra, ale pokombinuj może rzeczywiście sprawdzi się lukier na wierzchu.

  11. Witam . Bardzo chcilabym go zrobic , szukalam kulku przepisow i wszedzie pisze zeby zaraz po upieczeniu rzucic na ziemie ??po co ? nie rozleci sie biedny biszkopt ? sama nie wiem czy to zrobic , co sie stanie jak nie rzuce ?czy rzucamy razem z foremka czy samym biszkoptem ?
    dziekuje za jakiekolwiek rady .

    1. Witam,
      Biszkopt upuszczamy na zabezpieczona podłogę np. ręcznikiem wtedy nie opadnie zbyt mocno i będzie równy. Biszkopt rzucamy w formie prosto z piekarnika. Robiłam już to kilkanaście razy i nigdy nie zdarzyło mi się, aby z biszkoptem cos sie stało.

    2. Super , dziekuje bardzo za ekspresowa odpowiedz . Wlasnie nie wiedzialam czy rzuca sie w formie czy bez – to byc moze durne pytanie , ale ja o czyms takim o gole nigdy nie slyszalam .

  12. Witam :) zamiast ekstraktu migdałowego można dodać likier amaretto lub olejek migdałowy?

    1. Jak najbardziej :)

  13. Prosze napisac o ile zwiekszyc skladniki biszkopta dla tortownicy o srednicy 28 cm. Pozdrawiam!

    1. Ilovebake says:

      Wystarczy, że zwiększysz o 1/4 składniki.

  14. czy można użyć wiśni ze słoika?

    1. Ilovebake says:

      Akurat do tego przepisu lepiej uzyc mrozonych

  15. Wszystkim bardzo smakował. Aczkolwiek żałowałam, że nie upiekłam typowego biszkoptu z 6 jajek, bo ten z 5 ciężko było przekroić na 3 części i niestety wyszło trochę krzywo.

    1. Ilovebake says:

      Super :)

  16. Skowronek says:

    FANTASTYCZNY TORT!!!!!!!!! Zawsze kiedy piekę ciasto staje się ono przepięnym zakalcem, mój mąż nawet stwierdził, że sztuką jest zrobić tak dobry zakalec:)) Pierwszy raz w zyciu zrobiłam tort i własnie w Twojego przepisu – Efekt!!! Brak słów. Mam zamówienie na kolejny:) DZIĘKUJĘ!!!!!!!

    1. Ilovebake says:

      :D świetnie bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził. Szkoda, że nie mogę go zobaczyć z wielką ciekawością zerknęłabym jak sie udał :) pozdrawiam

    2. Bardzo chętnie prześlę :-D

  17. Polecam ten przepis, wyszedł mi za pierwszym razem i jest pycha :D

  18. Boski :) Ponadczasowe połączenie smaków, które zachwyci chyba każdego :)

  19. Uwielbiam ten tort! Pieknie Ci wyszedl. Mniam :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x