Znajdź swój przepis

Twarogowe muffinki bananowe z czekoladą

31 marca, 2025

Twarogowe muffinki bananowe z czekoladą to błyskawiczny i prosty przepis z kilku składników. Pyszne, zdrowe i wilgotne babeczki.

Twaróg do babeczek możemy być półtłusty lub tłusty typu klinek.

Rozdrabniamy je z pozostałymi składnikami na jednolitą masę, ale mogą pozostać małe grudki i tak muffinki będą pyszne.

Muffinki będą świetne na deser, słodką przekąskę lub do pracy.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASCARPONE

CIASTO STRACIATELLA

CIASTO CZEKOLADOWE NA KEFIRZE

muffinki bananowe z czekoladą

TWAROGOWE MUFFINKI BANANOWE Z CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12 muffinek

CIASTO

REKLAMA:
  • 200 g twarogu o temp. pokojowej
  • 2 średnie banany, dojrzałe
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru brązowego lub zwykłego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki kropelek czekoladowych

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami.

Twaróg rozdrabniamy razem z bananami i jajkami na jednolitą masę. Wlewamy olej, wanilię oraz wsypujemy cukier i mieszamy trzepaczką do połączenia. Wprost do miseczki wsypujemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia składników (nie dłużej). Na koniec wsypujemy 1/2 szklanki kropelek i mieszamy.

Ciastem wypełniamy prawie do pełna papierowe papilotki i obsypujemy wierzch kropelkami czekoladowymi.

Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego.

muffinki bananowe z czekoladą
muffinki bananowe z czekoladą

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij