Twarogowe muffinki bananowe z czekoladą to błyskawiczny i prosty przepis z kilku składników. Pyszne, zdrowe i wilgotne babeczki.
Twaróg do babeczek możemy być półtłusty lub tłusty typu klinek.
Rozdrabniamy je z pozostałymi składnikami na jednolitą masę, ale mogą pozostać małe grudki i tak muffinki będą pyszne.
Muffinki będą świetne na deser, słodką przekąskę lub do pracy.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASCARPONE

TWAROGOWE MUFFINKI BANANOWE Z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 muffinek
CIASTO
- 200 g twarogu o temp. pokojowej
- 2 średnie banany, dojrzałe
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki cukru brązowego lub zwykłego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki kropelek czekoladowych
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Twaróg rozdrabniamy razem z bananami i jajkami na jednolitą masę. Wlewamy olej, wanilię oraz wsypujemy cukier i mieszamy trzepaczką do połączenia. Wprost do miseczki wsypujemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mieszamy łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia składników (nie dłużej). Na koniec wsypujemy 1/2 szklanki kropelek i mieszamy.
Ciastem wypełniamy prawie do pełna papierowe papilotki i obsypujemy wierzch kropelkami czekoladowymi.
Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego.

