Nowy przepis na placuszki dla dzieci w urodzinowym klimacie. Mięciutkie, słodkie z odrobiną bitej śmietany i posypki kolorowej na wierzchu. Idealne na urodzinowe śniadanie.
Placuszki są szybkie w przygotowaniu. Suche składniki mieszamy z mokrymi i gotowe. Placuszki smażyłam na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu (do ciasta dodajemy masło) na złoty kolor.
Do placuszków poza bitą śmietaną będą pasowały również lekko kwaśne owoce np. maliny, truskawki.
Najlepsze są prosto z patelni jeszcze ciepłe.
Urodzinowe placuszki dla dzieci to nie tylko propozycja śniadania w stylu amerykańskim, ale także fajna opcja dla dorosłych na deser lub kolację.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, pancakes lub naleśniki.
PLACUSZKI DLA DZIECI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz
- 285 g mąki tortowej
- 1/4 szklanki cukru, cukru trzcinowego lub miodu
- 350 ml mleka
- 2 jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej
- 70 g masła, roztopionego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- bita śmietana
- posypka kolorowa
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz sodą, następnie dodajemy sól i cukier. Mleko mieszamy razem z jajkami, wanilią, sokiem z cytryny i esencją migdałową. Dodajemy do suchych składników razem z roztopionym masłem i mieszamy do połączenia składników. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej bez użycia tłuszczu. Gotowe podajemy z bitą śmietaną i posypka kolorową.
Wyglądają smakowicie, przepis wypróbuję :).