Knoppers jest to mój ulubiony wafelek przekładany. Na stronie Dorotus zobaczyłam przepis na domowe wafelki i nie mogłam ich nie wykonać. Smak jest niesamowity, mogę nawet powiedzieć, że bardziej mi smakują od oryginału. Polecam wypróbować. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNĄ :
- ¼ szklanki mleka
- ¼ szklanki cukru
- 175g masła, miękkiego
- 1 szklanka mleka w proszku
SKŁADNIKI NA MASĘ Z NUTELII:
- 100g masła
- 160g nutelii
- 1 łyżka kakao
- 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
- 100g posiekanych drobno orzechów laskowych
DODATKOWO:
- 3 suche wafle
- 70g gorzkiej czekolady
- 70g mlecznej czekolady
Mleko z cukrem zagotowujemy, cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu cukru, odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Masło ubijamy na jasną i puszystą masę, na najwyższych obrotach miksera. Następnie po jednej łyżce dodajemy mleko, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mleko w proszku i także miksujemy.
Masło, nutellę, kakao miksujemy. Następnie dodajemy zmielone i posiekane orzechy.
Jeden suchy wafel ( u mnie o wym. 23×29 cm ) układamy na stolnicy i równomiernie rozprowadzamy na nim masę z nutelli. Następnie przykrywamy drugim waflem i smarujemy na nim masę mleczną. Przykrywamy trzecim waflem i obciążamy czymś ciężkim np. deską kuchenną. Wkładamy do lodówki na min. godzinę lub całą noc. Po stężeniu kremów w lodówce smarujemy rozpuszczoną czekoladą ( czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej ) od strony masy z nutelli. Ponownie wstawiamy do lodówki, aż czekolada stężeje. Kroimy w kwadraty. Smacznego.
Ważne: Jeśli zostawiamy wafle w lodówce pamiętajmy, aby zawsze je czymś obciążyć na górze. Unikniemy w ten sposób oddzielania się wafli od siebie.