Znajdź swój przepis

Wafelek przekładany Knoppers

10 września, 2012
REKLAMA:

Knoppers jest to mój ulubiony wafelek przekładany. Na stronie Dorotus zobaczyłam przepis na domowe wafelki i nie mogłam ich nie wykonać. Smak jest niesamowity, mogę nawet powiedzieć, że bardziej mi smakują od oryginału. Polecam wypróbować. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNĄ :

  • ¼ szklanki mleka
  • ¼ szklanki cukru
  • 175g masła, miękkiego
  • 1 szklanka mleka w proszku

SKŁADNIKI NA MASĘ Z NUTELII:

  • 100g masła
  • 160g nutelii
  • 1 łyżka kakao
  • 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 100g posiekanych drobno orzechów laskowych

DODATKOWO:

  • 3 suche wafle
  • 70g gorzkiej czekolady
  • 70g mlecznej czekolady

Mleko z cukrem zagotowujemy, cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu cukru, odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Masło ubijamy na jasną i puszystą masę, na najwyższych obrotach miksera. Następnie po jednej łyżce dodajemy mleko, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mleko w proszku i także miksujemy.

 Masło, nutellę, kakao miksujemy. Następnie dodajemy zmielone i posiekane orzechy.

 Jeden suchy wafel ( u mnie o wym. 23×29 cm ) układamy na stolnicy i równomiernie rozprowadzamy na nim masę z nutelli. Następnie przykrywamy drugim waflem i smarujemy na nim masę mleczną. Przykrywamy trzecim waflem i obciążamy czymś ciężkim np. deską kuchenną. Wkładamy do lodówki na min. godzinę lub całą noc. Po stężeniu kremów w lodówce smarujemy rozpuszczoną czekoladą ( czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej ) od strony masy z nutelli. Ponownie wstawiamy do lodówki, aż czekolada stężeje. Kroimy w kwadraty. Smacznego.

Ważne: Jeśli zostawiamy wafle w lodówce pamiętajmy, aby zawsze je czymś obciążyć na górze. Unikniemy w ten sposób oddzielania się wafli od siebie.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij