Domowe wafle kokosowe z warstwą kajmakową. Pyszny i słodki deser do wykonania w kilka chwil.
Warstwa kokosowa z nutką mleczną jest przepyszna, delikatna o aromacie kokosowo-migdałowym.
Druga warstwa to połączenie mleka w proszku z kajmakiem.
Wafle najlepiej przygotować na 2-3 dni przed podaniem. Warstwy będą zwarte i wafle ładnie będą dały się pokroić na kawałeczki.
Wafle kokosowe to świetna alternatywa dla słodyczy sklepowych. Kilka prostych składników, a mamy super smaczny deser.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na domowe wafle.
WAFLE
KOKOSOWE
Z
KAJMAKIEM
SKŁADNIKI NA MASĘ KOKOSOWĄ:
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1 1/2 szklanki mleka w proszku
- 4 łyżki mleka
- 200 g wiórków kokosowych
SKŁADNIKI NA MASĘ KAJMAKOWĄ:
- 70 g masła
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki masy kajmakowej
- 2 łyżki mleka
- 2/3 szklanki mleka w proszku
DODATKOWO:
- opakowanie wafli kwadratowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wiórki
blendujemy,
aby
były
rozdrobnione.
Masło
przekładamy
do
rondelka
razem
z
cukrem,
ekstraktem
i
mlekiem.
Podgrzewamy,
aż
do
rozpuszczenia
składników.
Zdejmujemy
z
ognia
i
dodajemy
mleko
w
proszku.
Mieszamy
dokładnie,
aż
masa
będzie
jednolita.
Na
koniec
mieszamy
z
wiórkami.
Przekładamy
wafle
tworząc
trzy
warstwy
jasne.
Masło
razem
z
cukrem
i
mlekiem
podgrzewamy,
aż
do
rozpuszczenia.
Następnie
dodajemy
kajmak
i
mieszamy
dokładnie
przez
chwilkę
gotując.
Zdejmujemy
z
ognia
i
dodajemy
mleko
w
proszku.
Przekładamy
ostatni
wafel.
Gotowy
owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki.
Następnie
obciążamy
np.
deską
do
krojenia,
aby
wafle
nie
były
pofalowane.