Wegańskie ciasto czekoladowe


Bardzo proste wegańskie ciasto czekoladowe bez użycia miksera. Mocno czekoladowe ciasto bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Idealne dla alergików.

Przepis na wegańskie ciasto czekoladowe jest bardzo prosty. Wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi. Ważne, aby zbyt długo nie mieszać ciasta, ponieważ wtedy będzie ciężkie. Wystarczy tylko przemieszać i w cieście powinny pojawić się pęcherzyki powietrza, dzięki dodaniu sody.

Wegańskie ciasto czekoladowe jest mocno czekoladowe, wilgotne i leciutkie. Do środka dodałam także kropelki czekoladowe, a na wierzch zrobiłam polewę czekoladową.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

wegańskie-ciasto-czekoladowe

WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 240 g mąki tortowej lub pół na pół z bezglutenową
  • 180 g cukru np. brązowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 3 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 szklanki mleka np. migdałowego, sojowego
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych (opcjonalnie)
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 1/2 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 3 łyżki mleka roślinnego np. migdałowego
  • 1 łyżka cukru brązowego lub syropu z agawy, ksylitolu

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski razem z kakao oraz sodą. Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, kropelki czekoladowe oraz sól i mieszamy. Następnie wlewamy mleko, olej, ocet i mieszamy szpatułką lub trzepaczką tylko do połączenia składników (nie mieszaj zbyt długo). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia. Czekoladę razem z olejem, mlekiem i cukier przekładamy do rondelka. Na niewielkim ogniu podgrzewamy składniki cały czas mieszając. Gotową polewę chwilę zostawiamy do ostygnięcia i wylewamy na wierzch ciasta. Zostawiamy na ok. 15 minut do stężenia.

wegańskie-ciasto-czekoladowe

wydrukuj teraz