Znajdź swój przepis

Wielkanocne bułeczki zajączki – przepis

12 kwietnia, 2014

Bułeczki w kształcie zajączków to rewelacyjny sposób na urozmaicenie świątecznego stołu. Doskonale sprawdzą się jak element dekoracyjny domu lub stołu. Po upieczeniu mięciutkie i można je podawać na śniadanie lub do herbaty. Same w sobie nie są słodkie i niestety jak to bywa z ciastem drożdżowym na drugi dzień traci swoje walory smakowe. Spróbujcie wykonać je na Wielkanoc, ponieważ są przepiękne. Inspiracja: tasteofhome.Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 24 bułeczek

  • 3 – 3 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 7 g suchych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

 

DODATKOWO:

  • kilka łyżek masła do posmarowania bułeczek
  • kilka rodzynek

Suche drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dwie szklanki maki przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy rozpuszczone drożdże, ciepłe mleko, roztopione i lekko ciepłe masło, roztrzepane jajko, cukier, sól oraz szczyptę gałki. Wyrabiamy ciasto ok. 6-7 min. stopniowo dodając pozostałą mąkę, aby uzyskać elastyczne i gładkie ciasto. Przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 h ). Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy i zostawiamy na 10 min, przykrywając ściereczką.

Ciasto dzielimy na 24 części. Każdy kawałek dzielimy na trzy części: mały kawałek odrywamy na ogonek, drugi większy na głowę oraz trzeci największy na tułów. Z największego kawałka rolujemy dłońmi wałeczek o dł. ok. 35-40 cm tworząc spiralę. Z mniejszego kawałka tworzymy kształt gruszki i nacinamy ostrym nożem zostawiając ok 1 cm wolnej przestrzeni. Formujemy głowę wraz z uszami tworząc coś na kształt litery „ V „, mocujemy nad spiralą, wciskając głęboko rodzynkę ( oczy zajączka ). Z najmniejszej części formujemy małą kuleczkę i przyciskamy do tylnej części spirali tworząc ogonek zajączka. Dokładnie tak samo postępujemy z każdym kawałkiem ciasta. Gotowe zajączki przekładamy na blaszkę do pieczenia w dosyć dużych odstępach od siebie i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 25 min. Pieczemy w temp. 190 C przez ok. 10-12 min do zarumienienia. Po lekkim ostudzeniu smarujemy zajączki roztopionym masłem. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Przed pieczeniem proszę posmarować „rozkloconym” jajkiem, po upieczeniu można użyć roztopionego masła ale bardziej w celu uwydatnienia koloru, jajka, szczerze piekłam na Farmio z wolnego wybiegu i wyszły ok, nie sądzę aby to akurat wpływalo na kolor wypieku????

  2. witam czy moge uzyc maki chlebowej?

    1. Ilovebake says:

      Tak ale im wyzszy typ maki tym buleczki bede twardsze

  3. Czemu zawdzięcza Pani taki piękny kolor zajączków? :)

    1. Ilovebake says:

      wiejskie jajka tylko tyle :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x