Znajdź swój przepis

Wiosenne ciasto marchewkowe

12 kwietnia, 2019

Wiosenne ciasto marchewkowe z delikatnym kremem serowym oraz brzoskwiniami zatopionymi w krystalicznej galaretce. Treściwe ciasto z leciutkimi warstwami i owocami. Przepyszne i kolorowe ciasto, które doskonale pasuje na świąteczny stół.

Ciasto marchewkowe jest bogate w składniki m.in. marchewkę, jabłko i orzechy. Idealnie pasuje na spód ciasta warstwowego i podczas pieczenie pięknie pachnie cynamonem.

Krem serowy jest delikatniejszy, dzięki dodaniu ubitej śmietanki. Twaróg możesz zastąpić np. serkiem mascarpone, ale jak dla mnie twaróg jest bardziej wyrazisty i lepiej pasuje do ciasta marchewkowego.

Wierzch to brzoskwinie lub morele zatopione w przeźroczystej galaretce, która eksponuje żółty kolor owoców.

Wiosenne ciasto marchewkowe będzie doskonałym deserem na święta lub inne uroczystości. Bogate w składniki ciasto jest nie tylko smaczne, ale również zawiera zdrowe składniki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

 ciasto marchewkowe

WIOSENNE CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:

  • 260 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 200 g cukru np. brązowego
  • 200 ml oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1/2 startego jabłka
  • 250 g startej marchewki
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 60 g posiekanych orzeszków np. włoskich
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM SEROWY:

  • 500 g twarogu, trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 2 x opakowanie Dr Oetker galaretka krystaliczna
  • 700 ml gorącej wody
  • 1 duża puszka brzoskwiń lub moreli

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

Formę o wym. 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem. Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem. Na koniec delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki z marchewką startą na tarce o dużych oczkach, wiórkami, jabłkiem oraz orzeszkami. Dodajemy przesiane składniki oraz sól i mieszamy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-40 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy, studzimy i wyrównajmy lekko ścinając wierzch.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem. Serek miksujemy razem z przesianym cukrem puder. Następnie delikatnie łączymy z kremówką oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy na wierzch ciasta.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie kroimy na grube plasterki i układamy na cieście. Wylewamy tężejącą galaretkę i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 ciasto marchewkowe ciasto marchewkowe ciasto marchewkowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Natalia says:

    Kolejny przepis od Pani i kolejny hit. Lubię tu wpadać i wpadam często 🙂 pozdrawiam 🙂

    1. Dziękuję bardzo :)

  2. Ciasto rewelacja ❤️

  3. Mam dwa pytania odnośnie kremu; woda ma być gorąca nie wrząca i rozpuszczoną żelatynę mieszamy łyżką, nie mikserem??

    1. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie niewielkim strumieniem wlewamy do kremu :)

  4. Ciasto jest przepyszne ❤️

  5. aneta Autor says:

    Tak

  6. Czy odcisnąć ze soku marchew i jabłko? Czy zetrzeć na małych oczkach ?

    1. Nie trzeba wyciskać z soku i zetrzeć na mniejszych jeśli wolisz ????

  7. Wszystko ok, ale za dużo wody do galaretki i zwiększyłabym ilość żelatyny, bo na tej ilości krem zjechał.

  8. witam :) a czy można zamiast twarogu dodać np. serek mascarpone?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  9. Dzień dobry,czy zamiast mąki tortowej można dodać mąkę orkiszowa?

    1. aneta Autor says:

      raczej tak :)

  10. Magdalena says:

    Dobrze, zobaczymy co z tego wyjdzie. Dziekuje za odpowiedz.

  11. Magdalena says:

    Witam,

    Moja forma do pieczenia jest o wymiarach 23X33. z matematyki jestem noga… czy to oznacza ze ilosc skladnikow powinnam zwiekszyc o okolo 1/3??

    1. aneta Autor says:

      tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x