Znajdź swój przepis

Wiosenne grillowanie – TOP 5 pomysłów na smaczne i lekkie dania z grilla

1 kwietnia, 2024

Kiedy rozpoczyna się sezon grillowy, warto urozmaicić menu. Najlepiej poszukać przepisów na sałatki do grilla, a także inne dania, które umilą wiosenne spotkania. Lekkie i pełne warzyw dodatki świetnie komponują się z mięsem i rybami z rusztu.

Klasyczna sałatka do grilla

Tradycyjna sałatka do grilla to podstawa każdego udanego grillowania. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smak doskonale komponuje się z różnymi potrawami przygotowywanymi na ruszcie. Podstawą klasycznej sałatki są świeże warzywa sezonowe. Potrzebne będą:

  • sałata lodowa lub masłowa;
  • pomidory;
  • ogórki;
  • czerwona cebula;
  • papryka;
  • kukurydza.

Warzywa należy dokładnie umyć i pokroić w kostkę lub plastry. Cebulę warto drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Sałatkę można doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek lub polać ulubionym sosem. Dobrze komponuje się z nią sos winegret lub jogurtowy. Tak przygotowane danie świetnie smakuje zarówno z grillowanym mięsem, jak i rybami czy warzywami z rusztu. Jeśli szukasz innych pomysłów na sałatki do grilla, WINIARY podsuwa ciekawe pomysły.

Klasyczną sałatkę do grilla można modyfikować według własnych upodobań. Ciekawym dodatkiem będą oliwki, ser feta lub mozzarella. Dla urozmaicenia smaku warto dodać także świeże zioła, np. bazylię, oregano czy natkę pietruszki. Sałatkę można wzbogacić o grillowane kawałki kurczaka lub krewetki. Dzięki temu stanie się ona pełnowartościowym daniem, które może zastąpić tradycyjne potrawy z grilla.

Grillowane warzywa z dipem

Grillowane warzywa to dobra alternatywa dla tłustych mięs. Przygotowane na ruszcie nabierają wyjątkowego aromatu i smaku. W połączeniu z dipem tworzą pyszną przekąskę lub dodatek do dań głównych. Do grillowania najlepiej nadają się warzywa o zwartej konsystencji. Świetnie sprawdzą się bakłażany, cukinie, papryka, pieczarki czy szparagi. Można grillować także pomidory, kukurydzę i cebulę.

REKLAMA:

Warzywa należy umyć, osuszyć i pokroić na grube plastry lub połówki. Przed położeniem na ruszcie warto skropić je oliwą i doprawić solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami.

Do grillowanych warzyw doskonale pasuje dip na bazie jogurtu greckiego. Aby go przygotować, należy wymieszać jogurt z posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami, np. koperkiem lub szczypiorkiem. Można dodać także odrobinę soku z cytryny dla orzeźwienia. Tak przygotowany dip świetnie komponuje się z ciepłymi warzywami prosto z grilla.

Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, wybierz dressing jogurtowy z aromatycznymi ziołami WINIARY. Kremowy, jogurtowy dressing z aromatycznymi ziołami to pyszny dodatek do mizerii i sałatek ze świeżych warzyw. Spróbuj! Dressing został przygotowany z wykorzystaniem naturalnej metody utrwalania żywności – pasteryzacji.

Sałatka z grillowanym łososiem

Sałatka do grilla z łososiem to propozycja dla osób szukających lekkiego, ale sycącego dania. Do przygotowania sałatki najlepiej wybrać świeży filet z łososia. Rybę należy natrzeć oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można dodać także ulubione zioła, np. koperek lub tymianek. Łososia grilluje się przez około 4-5 minut z każdej strony, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Po ugrillowaniu rybę należy delikatnie rozdrobnić na mniejsze kawałki.

Bazą sałatki z łososiem może być mix sałat, rukola lub szpinak. Do tego warto dodać pokrojone w kostkę ogórki, pomidory koktajlowe, awokado i czerwoną cebulę. Wszystkie składniki należy wymieszać i ułożyć na nich kawałki ryby. Sałatkę można skropić sosem na bazie oliwy, soku z cytryny i musztardy.

Sałatka z grillowanym halloumi

Sałatka z grillowanym serem halloumi to propozycja dla miłośników wegetariańskich dań z grilla. Należy go pokroić na grube plastry i lekko skropić oliwą. Ser grilluje się przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż na powierzchni pojawią się charakterystyczne prążki. Grillowany halloumi ma chrupiącą skórkę, co nadaje sałatce ciekawej tekstury.

Bazą sałatki z halloumi może być mix sałat lub rukola. Warto dodać do niej pokrojone w kostkę pomidory, ogórki, czerwoną cebulę i paprykę. Ciekawym dodatkiem będą także oliwki i suszone pomidory. Na wierzchu układa się plastry grillowanego sera halloumi. Sałatkę można skropić sosem na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu. Dla wzbogacenia smaku warto posypać ją prażonymi pestkami słonecznika lub dyni.

REKLAMA:

Grillowane owoce z lodami

Grillowane owoce to oryginalna propozycja na deser z grilla. W połączeniu z lodami tworzą ciekawe połączenie smaków i temperatur. To lekkie i orzeźwiające zwieńczenie wiosennego grillowania. Do przygotowania na ruszcie najlepiej nadają się twarde owoce, które się nie rozpadną. Świetnie sprawdzą się ananasy, brzoskwinie, nektarynki czy gruszki. Owoce należy umyć, osuszyć i pokroić na grube plastry lub połówki. Przed grillowaniem można je lekko posypać cukrem lub polać miodem, co sprawi, że staną się jeszcze słodsze i bardziej aromatyczne.

Grillowane owoce najlepiej smakują na ciepło, w połączeniu z zimnymi lodami. Można wybrać klasyczne lody waniliowe lub eksperymentować z innymi smakami, np. jogurtowymi czy sorbetem. Owoce układa się na talerzu i podaje z gałką lodów. Dla wzbogacenia smaku i tekstury warto posypać deser prażonymi orzechami lub polać sosem karmelowym.

Wiosenne grillowanie to doskonała okazja do eksperymentowania z lekkimi potrawami. Sałatka do grilla, grillowane warzywa czy owoce to świetne uzupełnienie tradycyjnych dań z rusztu. Warto pamiętać o różnorodności składników i dbać o odpowiednie doprawienie potraw. Dzięki temu wiosenne spotkania przy grillu będą nie tylko przyjemne i pełne smaku.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij