Znajdź swój przepis

Wiśniowa chmurka

1 marca, 2019

Wiśniowa chmurka to leciutkie ciasto z wiśniami zatopionymi w galaretce, kremem śmietankowym oraz pyszną bezą. Rewelacyjny sposób na wykorzystanie białek.

Ciasto wykonałam na spodzie z herbatników, ponieważ miałam same białka po tłustym czwartku. Natomiast możesz je wykonać na spodzie z ciasta kruchego.

W sezonie do ciasta użyj wiśni świeżych, natomiast poza nim możesz dodać rozmrożone.

Krem śmietankowy jest leciutki, delikatny i idealnie pasuje do chrupiącej bezy. Zamiast żelatyny zrób krem pół na pół z kremówką i mascarpone. Będzie równie smaczny, a jeśli nie przepadasz za żelatyną unikniesz jej dodawania.

Beza jest chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku. Mega słodka, ale doskonale komponuje się z pozostałymi warstwami.

Wiśniowa chmurka to zaraz po wersji malinowej mój ulubiony smak.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

wiśniowa chmurka

WIŚNIOWA CHMURKA

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:

  • ok. 400 g wiśni, świeżych lub rozmrożonych
  • 2 x galaretka wiśniowa
  • 700 ml gorącej wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BEZOWĄ:

  • 4 białka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 1 duża paczka herbatników, maślanych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Herbatniki możesz zamienić na ciasto kruche

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy herbatniki. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Dodajemy wiśnie i mieszamy. Wykładamy na herbatniki i wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywny krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na galaretkę i owijamy folią, wkładamy na noc lub kilka godzin do lodówki.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie po łyżce dodajemy cukier, aż powstanie gęsta i lśniąca masa. Wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub rysujemy kształt na papierze i wypełniamy masą bezową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C i od razu zmniejszamy do 110 C bez termoobiegu (100 C z termoobiegiem) i pieczemy przez około 1,5 godz. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Następnie delikatnie odrywamy papier i nakładamy na warstwę jasnego kremu. Kroimy ostrym nożem. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.

wiśniowa chmurka wiśniowa chmurka wiśniowa chmurka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Kiedy dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny? W składnikach widnieją a w przepisie już zostały pominięte.

    1. aneta Autor says:

      Jak juz ubijemy bialka z cukrem

  2. Dzień dobry, jeśli chce zrobić to ciasto na kruchym spodzie, jak wtedy postępować? Kruchy spod należy najpierw upiec, jak tak to w jakiej temperaturze/ile minut?
    Dziękuję z góry za info ❤️

    1. aneta Autor says:

      Tak, wcześniej pieczemy kruchy spod ok. 20 minut w temperaturze 180C

  3. Dzień dobry!

    Bardzo Panią proszę, wyślę mi Pani przepis na malinowa chmurkę? Bardzo bardzo proszę, zawsze robiłam tylko od Pani przepisu i był przepyszny. Teraz szukam i nie mogę znaleźć :( innego nie chce robić. Tak bardzo rozpaczam bo nie zapisalam sobie, gdyż myslalam że zawsze będę wchodzić na Pani stronę. Pozdrawiam cieplutko.

  4. Gosia M. says:

    Witam.A ja mam takie pytanie ,czy zamiast świeżych /mrożonych wiśni może być dżem wiśniowy (akurat mam swój robiony domowy )?

    1. Ilovebake says:

      Myślę, że tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x