Znajdź swój przepis

Wiśniowe nadzienie do ciast / frużelina wiśniowa – przepis

1 sierpnia, 2014

Wiśniowe nadzienie do ciast tzw. cherry pie filling jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i sprzedawane w ogólnie dostępnych sklepach. Doskonałe nadaje się do tortów, ciast owocowych, tart, serników. Sprawdza się również jako dodatek do naleśników lub farsz do pierogów. Występuje czasami pod nazwą frużelina, jeśli dodajemy żelatynę.

SKŁADNIKI:

  • 500 g świeżych wiśni
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki esencji migdałowej
  • szczypta soli

Wydrylowane wiśnie razem z sokiem przekładamy do rondelka z grubym dnem. Zalewamy 1/4 szklanki wody, sokiem z cytryny oraz wsypujemy cukier, sól. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Mąkę rozpuszczamy w 1/4 wody i wlewamy do wiśni. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z esencją migdałową. Przechowujemy w lodówce do 3 dni lub przekładamy do słoika i wekujemy przez ok. 5 min. Jeśli po schłodzeniu masa będzie za gęsta wystarczy dodać niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x