Wiśniowe nadzienie do ciast tzw. cherry pie filling jest bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i sprzedawane w ogólnie dostępnych sklepach. Doskonałe nadaje się do tortów, ciast owocowych, tart, serników. Sprawdza się również jako dodatek do naleśników lub farsz do pierogów. Występuje czasami pod nazwą frużelina, jeśli dodajemy żelatynę.
SKŁADNIKI:
- 500 g świeżych wiśni
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki esencji migdałowej
- szczypta soli
Wydrylowane wiśnie razem z sokiem przekładamy do rondelka z grubym dnem. Zalewamy 1/4 szklanki wody, sokiem z cytryny oraz wsypujemy cukier, sól. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Mąkę rozpuszczamy w 1/4 wody i wlewamy do wiśni. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z esencją migdałową. Przechowujemy w lodówce do 3 dni lub przekładamy do słoika i wekujemy przez ok. 5 min. Jeśli po schłodzeniu masa będzie za gęsta wystarczy dodać niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Smacznego.