Znajdź swój przepis

Wuzetka

20 stycznia, 2016

Wuzetka to klasyczne ciasto, które zapewne każdy zna i chociaż raz w swoim życiu jadł. Kakaowy biszkopt przełożony bitą śmietaną z odrobiną dżemu wiśniowego. Wuzetka wzięła swoją nazwę od warszawskiej trasy W-Z przy, której w latach 40-50 mieściła się cukiernia. Nazwa zawsze mnie zastanawiała i musiałam, w końcu się dowiedzieć jaka była jej historia.

Wuzetka jest ciastem mało skomplikowanym w wykonaniu, ale niech nie zmyli Cię jego prostota. Czasami w klasycznych przepisach drzemie niesamowity smak. Połączenie tych składników jest niezwykle pyszne i wręcz każdy składnik jest tutaj potrzebny.

Biszkopt wykonujemy jak każdy i nie ma tutaj żadnych udziwnień. Nasączamy go później naparem mocnej herbaty, jeśli lubisz możesz dodać niewielką ilość alkoholu np. rumu.

Bitą śmietanę należy bardzo dobrze ubić, aby była sztywną i podczas krojenia dobrze trzymała się ciasta. Pomiędzy warstwę ciasta i bitej śmietany dodajemy dżem wiśniowy lub swój ulubiony smak, ale według mnie wiśnia najlepiej tutaj pasuje. Dżemem możesz posmarować dwa blaty biszkoptowe i ułożyć na warstwie śmietankowej.

Wuzetka to ciasto, które przy różnorodności przepisów zostało trochę zapomniane, ale zawsze warto wracać do smaków sprzed lat. Jeśli nie masz pomysłu na ciasto lub chcesz wykonać coś klasycznego to ciasto jest idealne i na pewno będzie smakowało niejednej osobie, a przy tym pięknie prezentuje się na stole. Wuzetka jest także ciastem idealnym na Walentynki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

wuzetka przepis

WUZETKA

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/2 szklanki mocnego naparu herbacianego

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • ok. 200 dżemu wiśniowego
  • 150 ml śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie)

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukry. Zmniejszając obroty miksera do minimum dodajemy po jednym żółtku. Suche składniki przesiewamy bezpośrednio do piany w kilku porcjach. Po dodaniu każdej bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką drewnianą lub szpatułka, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wym. 24×24 lub lekko większą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30-35 min (góra-dół bez termoobiegu). Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy biszkopt jest gotowy. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuszczamy z wys. 30-40 cm na zabezpieczoną podłogę lub blat stołu. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części (dolna może być lekko większa).
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy ostudzoną żelatynę.
Biszkopt układamy w formie i nasączamy połową ponczu (wszystkie składniki połączone ze sobą). Smarujemy dżemem wiśniowym i wykładamy bitą śmietanę. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, nasączamy.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady. Chwilę zostawiamy i następnie mieszamy, aż powstanie gładka polewa. Wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem wykonujemy opcjonalnie kleksy z ubitej śmietany.

wuzetka przepis wuzetka przepis wuzetka przepis

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jeden z lepszych biszkoptów jaki robiłem.

  2. Jeśli do kremu zamiast żelatyny dodam 250g mascarpone powinnam zwiększyć ilość cukru ? ????

    1. aneta Autor says:

      Tak, można zwiększyć o 1-2 łyżki :)

  3. Ilovebakinggg says:

    Witam, czy żelatynę można zastąpić śmietan-fix?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  4. Paula Ł says:

    Przepyszne ciasto, idealnie wilgotne, biszkopt pysznie czekoladowy, słodka śmietanka i kwaśne wiśnie u mnie akurat dżem wisniowy- rewelacja ❤️????

  5. Ile należy dodać serka mascarpone do masy śmietankowej, żeby pominąć żelatynę?

    1. aneta Autor says:

      300 g :)

  6. Witam :) co mogla bym zastapic zamiast zelatyny do warstwy smietankowej ?
    Jestem za granica i nie mam niestety zelatyny, a bardzo bym chciala wykonac te ciastko

    1. Serek mascarpone zagęści krem. Wystarczy, że kremówkę i serek zaczniesz razem miksować i powstanie po kilku minutach gęsty i zwarty krem :)

  7. Agnieszkaa says:

    jeśli do warstwy śmietankowej dam brzoskwinie z syropu to smak będzie dobry? :)

    1. Ilovebake says:

      Będzie na pewno ok, ale lepiej pasowałyby maliny lub wiśnie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x