Pancakes zazwyczaj smażę na kolację, ponieważ z rana jestem za bardzo leniwa, aby stać nad patelnią:). Te placuszki łączą w sobie pyszną słodycz sosu oraz cynamonowy posmak. Naprawdę fantastyczne połączenie, które rano pozwoli idealnie zacząć dzień, natomiast wieczorem przyjemnie go zakończy. Pozdrawiam.
ILOŚĆ: 4 spore placuszki
CYNAMONOWA MASA:
- 4 łyżki masła, roztopionego
- ¼ szklanki cukru
- ½ łyżki cynamonu
ŚMIETANKOWY SOS:
- 4 łyżki masła
- 56g serka śmietankowo
- ¾ szklanki cukru pudru
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
Do miseczki z roztopionym masłem dodajemy cukier oraz cynamon i wszystko razem łączymy. Przekładamy do woreczka spożywczego lub innego, z którego będziemy mogli wycisnąć ładną spiralę. Końcówkę woreczka lekko ucinamy nożyczkami, aby pozostał malutki otwór do wylewania masy.
Masło, serek, cukier puder oraz ekstrakt z wanilii przekładamy do garnuszka i podgrzewamy do uzyskania gładkie masy. Zostawiamy do ostygnięcia.
W kolejnej miseczce za pomocą trzepaczki lub miksera łączymy wszystkie składniki na ciasto.
Na patelnię dodajemy niewielką ilość oleju i lekko rozgrzewamy. Chochelką czerpiemy ciasto i wylewamy tworząc dosyć spore placuszki. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki za pomocą woreczka tworzymy na placuszku spiralkę, zaczynając od środka i kończąc przy brzegu. Masy nie należy wylewać za blisko brzegów placuszka, ponieważ wyleje się na zewnątrz tworząc nie ładny wygląd. Pozostawiamy tak placuszka jeszcze przez 2-3 min. i przekładamy na druga stronę. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Placuszki przed podaniem polewamy sosem śmietankowym. Smacznego.
Komentarze