Znajdź swój przepis

Zapiekanka gyros

30 stycznia, 2023

Zapiekanka gyros z kurczakiem w przyprawie, ryżem, ogórkiem, papryką i serem. Pyszny, zdrowy obiad w kilka minut z piekarnika.

TUTAJ ZNAJDZIESZ PRZEPIS NA SAŁATKĘ GYROS.

Zapiekanka jest przepyszna i świetnie nadaje się nie tylko na obiad, ale także imprezy, spotkania rodzinne lub grilla.

Zamiast ogórka kiszonego możesz dodać konserwowy, wtedy będzie miała wyrazistszy smak. Ryż możesz zamienić na makaron np. orzo lub inny drobny. Zamiast sera żółtego możesz zetrzeć lub dodać kuleczki sera mozzarella.

ZOBACZ INNE MOJE PRZEPISY NA OBIAD.

zapiekanka-gyros

ZAPIEKANKA GYROS

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 2 torebki ryżu
  • 250 g startego żółtego sera np. gouda
  • 3/4 szklanki ketchupu
  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1 – 2 łyżki koperku lub natki pietruszki, posiekanej

PRZYGOTOWANIE:

Filet z kurczaka myjemy, pozbywamy się błonek i kroimy w kostkę. Zasypujemy przyprawą oraz wlewamy olej. Mieszamy dokładnie i owijamy folią. Wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Następnie na rozgrzanym oleju smażymy na lekko złoty kolor. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę kroimy w dosyć drobno kostkę. Cebulę na półplasterki. Kukurydzę odsączamy z płyny na sitku. Ogórki kroimy na cienkie półplasterki. Majonez mieszamy z ketchupem w miseczce.
Dno formy do zapiekania (u mnie 25 x 35 cm) smarujemy lekko olejem lub masłem. Wykładamy ryż. Smarujemy połową sosu oraz obsypujemy połową sera. Następnie podsmażony kurczak, cebula, papryka, kukurydza, ogórki. Wierzch smarujemy pozostałym sosem i serem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 35 minut. Wierzch zapiekanki obsypujemy posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

zapiekanka-gyros
zapiekanka-gyros

Dołącz do dyskusji

  1. Czy cebulę też podsmażamy, czy dajemy surowa?

    1. Nie trzeba podsmażać :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x