Znajdź swój przepis

Zdrowy keks – przepis bez cukru, jajek i tłuszczu

5 grudnia, 2017

Zdrowy keks to propozycja dla osób dbających o zdrową dietę i uwielbiających ciasta w stylu fit. Przepis nie ma w sobie białego cukru, tłuszczu i dodatku jajek. Natomiast pełno w nim przeróżnych bakalii i dodatkowo w środku jest starte jabłko i marchewka. Pyszne i zdrowe.

Bakalie, których akurat nie lubisz np. rodzynki dla wielu osób są nie do zjedzenia, możesz zastąpić swoimi ulubionymi. Zamiennie możesz wyrzucić z przepisu bakalie, których nie lubisz i zamiennie dać więcej ulubionego.

Do środka najlepsze będą jabłka soczyste i słodkie, nie dodawałabym tutaj tych kwaśnych.

Wierzch keksu polałam rozpuszczoną czekoladą, ale równie dobrze sprawdzi się lukier o nieco cytrynowym smaku lub rumowym. Ciasto będzie jeszcze słodsze i smaczniejsze.

Zdrowy keks jest nie tylko napakowany bakaliami, ale ma w sobie również miód, jabłka oraz marchewkę. Idealne połączenie na zdrowe ciasto i w dodatku można je jeść bezkarnie. Ciasto jest ciężkie, mięsiste i można je długo przechowywać. Doskonałe do przewożenia lub na prezent.

Przepis znaleziony na portalu przyślij przepis.

TUTAJ znajdziesz mój inny przepis na keks.

keks

ZDROWY KEKS – PRZEPIS BEZ JAJEK, CUKRU i TŁUSZCZU

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 500 g jabłek
  • 1 marchewka, średnia
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 figi suszonej
  • 100 g śliwek suszonych
  • 100 g moreli suszonych
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 50 g rodzynek suszonych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 60 g czekolady deserowej
  • 60 ml śmietanki kremówki 30%

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem, sodą, przyprawą do piernika. Orzechy siekamy na niezbyt duże kawałeczki razem z figami, śliwkami, morelami. Jabłka ścieramy na tarce o dużych. Marchewkę ścieramy na tarce o nieco mniejszych oczkach. Dodajemy do nich bakalie, sok z skórkę z cytryny, miód i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dodajemy suche składniki i mieszamy. Keksówkę o wymiarach 12-24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do połączenia i gotową polewamy ciasto. Dekorujemy bakaliami.

keks

keks

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Właśnie zrobiłam ciasto z tego przepisu i jest OK.Wilgotne i słodkie.

  2. Niestety nie upiekł się ten keks po 1,5 godziny w piecu na termoobiegu wyszla mi spieczona mokra w środku kluska. ???????? I musialam szybko zrobić ten niezdrowy co się jak na zlosc udaje ot tak.

  3. WItam. Czy zamiast maki tortowej make użyć innej np. Owsiane,razowej ,uznanej niż pszenna?

    1. Myślę, że tak ale nie może być za ciężka :) wybierz taka, która będzie miała najmniejszy numer przemialu :)

  4. Witam serdecznie. Wlasnie pieke ciasto z Pani przepisu. Mam dwa pytania, w zasadzie 3;)
    Jak osiągnęła Pani ten ciemny kolor?
    Jaka powinna byc konsystencja po zmieszaniu skladnikow?
    170 stopni bez termoobiegu?
    Być może te sprawy są oczywiste, no a ja jestem początkująca. Zdecydowanie:)

    1. Ilovebake says:

      Kolor podczas pieczenia się zmieni na ciemniejszy :) Konsystencja jest gęsta i z dużą ilością bakalii :) 170 C bez termoobiegu :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x