Znajdź swój przepis

Zupa chłopski garnek

10 stycznia, 2023

Treściwa zupa chłopski garnek idealna na obiad w sezonie zimowym. Danie jednogarnkowe z dodatkiem kiełbasy, ziemniaków, boczku, papryki i fasoli.

Zupę chłopski garnek uwielbiam za dużą ilość składników i przepyszny smak. Przygotujesz ją w jednym garnku bez brudzenia większej ilości naczyń. W okresie jesiennym i zimowym będzie idealna na rozgrzanie.

Do zupy w sezonie letnim możesz dodać również sparzonego i pokrojonego pomidora, dzięki temu smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Jeśli lubisz bardziej ostry smak można dodać ogórka kiszonego lub kawałek pokrojonej drobno ostrej papryki.

Zupę podajemy ze świeżym pieczywem lub bez dodatków. Pyszna również po kilku dniach przechowywania w lodówce

Zerknij i zainspiruj się innymi przepisami na zupy.

chłopski garnek

ZUPA CHŁOPSKI GARNEK

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 6 porcji porcji

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g parzonego boczku
  • 400 g kiełbasy np. wiejskiej lub śląskiej
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 700 ml bulionu
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 – 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i drobno kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka o grubym dnie na rozgrzany olej i podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażymy ok. 2 minut. Boczek kroimy w drobne paseczki i wrzucamy do garnka. Smażymy, aż do zarumienienia boczku. Kiełbasę kroimy na dosyć cienkie plasterki i dodajemy do boczku, smażymy dalej ok. 5 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Paprykę w niedużą kosteczkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka razem z przyprawami i majerankiem. Smażymy jeszcze ok. 10 minut cały czas mieszając. Wlewamy bulion i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy koncentrat oraz odsączoną fasolę z puszki i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli chcemy bardziej zagęścić zupę można płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z odrobiną zimnej wody i dodać do zupy.

zupa chłopski garnek

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x