Tradycyjna zupa jarzynowa z dodatkiem dużej ilości warzyw oraz kawałkami piersi kurczaka na bulionie. Przepis jest bardzo prosty i możesz do niej dodać swoje ulubione warzywa.
Zupę w sezonie letnim warto wykonać na świeżych warzywach, natomiast zimą warto dodać warzywa mrożone.
Zupę jarzynowa jest doskonałym pomysłem na prostą, lekką i zarazem sycącą zupę, która będzie idealnym pomysłem na zdrowy posiłek dla dzieci.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zupy.
REKLAMA:
ZUPA JARZYNOWA
SKŁADNIKI:
- 1 mała cebula
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 duża pietruszka
- 1/4 selera
- 100 g groszku mrożonego
- 1/2 małego kalafiora
- 4 duże ziemniaki
- 1 mała pierś z kurczaka
- 2 l bulionu jarzynowego lub rosołu
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 1/2 łyżki masła
- 2 łyżki koperku lub natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę, marchewkę, selera, pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora myjemy i kroimy na plasterki. Masło roztapiamy w garnku i dodajemy pokrojoną cebulkę. Podsmażamy przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy marchewkę, ziemniaki, selera, pietruszkę i pora. Podsmażamy przez ok. 5 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy kalafior, groszek oraz pokrojoną na małe kawałeczki pierś z kurczaka. Gotujemy do miękkości warzyw. Do śmietany dodajemy 2 łyżki zupy i mieszamy, następnie dodajemy kolejne 2 łyżki, aby ją zahartować. Wlewamy do zupy, dodajemy koperek i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.