Znajdź swój przepis

Zupa jarzynowa

23 sierpnia, 2022

Tradycyjna zupa jarzynowa z dodatkiem dużej ilości warzyw oraz kawałkami piersi kurczaka na bulionie. Przepis jest bardzo prosty i możesz do niej dodać swoje ulubione warzywa.

Zupę w sezonie letnim warto wykonać na świeżych warzywach, natomiast zimą warto dodać warzywa mrożone.

Zupę jarzynowa jest doskonałym pomysłem na prostą, lekką i zarazem sycącą zupę, która będzie idealnym pomysłem na zdrowy posiłek dla dzieci.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zupy.

Zupa jarzynowa

ZUPA JARZYNOWA

SKŁADNIKI:

  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 duża pietruszka
  • 1/4 selera
  • 100 g groszku mrożonego
  • 1/2 małego kalafiora
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • 2 l bulionu jarzynowego lub rosołu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 2 łyżki koperku lub natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę, marchewkę, selera, pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora myjemy i kroimy na plasterki. Masło roztapiamy w garnku i dodajemy pokrojoną cebulkę. Podsmażamy przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy marchewkę, ziemniaki, selera, pietruszkę i pora. Podsmażamy przez ok. 5 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy kalafior, groszek oraz pokrojoną na małe kawałeczki pierś z kurczaka. Gotujemy do miękkości warzyw. Do śmietany dodajemy 2 łyżki zupy i mieszamy, następnie dodajemy kolejne 2 łyżki, aby ją zahartować. Wlewamy do zupy, dodajemy koperek i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupa jarzynowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x