Znajdź swój przepis

Zupa krem z pieczonej papryki

27 września, 2022

Zupa krem z pieczonej papryki to genialny pomysł na szybką i zdrową zupę w sezonie na paprykę. Zupa ma cudowny mocno pomarańczowy kolor dzięki upieczonej papryce.

Zupa krem z pieczonej papryki ma lekko słodkawy, delikatny i aromatyczny smak papryki. W połączeniu z upieczoną cebulką oraz czosnkiem zyskuje jeszcze na intensywniejszym smaku.

Zupę krem koniecznie podawaj z grzankami z zapieczonym żółtym serem, bagietką czosnkową lub grzankami oraz kleksami ze śmietanki.

Krem z pieczonej papryki to jedna z moich ulubionych zup jesiennych. Przepyszna, leciutka i do tego bardzo zdrowa.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zupy.

Zupa krem z pieczonej papryki

ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 4 porcje zupy

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 szklanki śmietanki do zup i sosów 18%
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Blaszkę od piekarnika wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Układamy papryki, czosnek i cebulę, lekko skrapiamy oliwą lub olejem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 1 godzinę, aż skórka będzie pomarszczona i gdzieniegdzie czarna. Paprykę, cebulę oraz czosnek obieramy ze skórki. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy warzywa i gotujemy kilka minut. Następnie miksujemy na gładki mus razem ze śmietanką, ostrą i słodką papryką. Chwilkę gotujemy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Zupa krem z pieczonej papryki

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Świetny przepis. Zupa bardzo aromatyczna, lekka i przede wszystkim smaczna. Podaję ją na dwa sposoby. Kiedy mam ochotę na coś lekkiego, to dodaję tylko grzanki, a kiedy chcę, żeby była bardziej treściwa to podaję ją z lekkimi, mini pulpecikami z indyka. Pozdrawiam.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x