Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Chleby, Inne

Chlebek pizza

Sierpień 24, 2015 , 67627 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Chlebek pizza to bardzo prosty i niezwykle pyszny wypiek. Pełen warzyw oraz pełen sera. Ja dodałam do niego paprykę, czosnek oraz czerwoną cebulę, ale doskonale sprawdzą się oliwki, pieczarki, suszone pomidory lub inne dodatki, które uwielbiasz w pizzy. Dodałam także dwa rodzaje sera: żółty oraz mozzarella. Chlebek jest bardzo delikatny, wilgotny z cudownie ciągnącym się wewnątrz serem. Zaraz po upieczeniu skórka chlebka jest chrupiącą, a zapach jest po prostu wspaniały i aromatyczny. Wewnątrz postu znajdziesz zdjęcia z wykonania chlebka pizza krok po kroku.

Podczas mieszania chlebka i formowania należy jak najmniej wtłaczać w niego mąkę. Surowe ciasto dosyć mocno klei się do rąk, ale staraj się bardziej go w mące obtaczać niż ponownie wyrabiać z mąką. Uzyskamy wtedy bardzo delikatny smak ciasta, a chlebek będzie wewnątrz wilgotny nawet dwa dni.

Jeśli masz kamień do pizzy warto go upiec właśnie na nim, a będzie miał jeszcze bardziej chrupiącą skórkę.

Ser żółty do chlebka możesz zastąpić np. parmezanem lub innym ulubionym. Natomiast mozzarellę możesz jeszcze podwoić wtedy będzie miał bardziej serowy smak.

Chlebek pizza wspaniale smakuje jako samodzielna przekąską, ale równie dobrze będzie stanowił podstawę do różnego rodzaju kanapek. U mnie zaraz po upieczeniu nie było już pół chlebka, ale następnego dnia był także pyszny.

chlebek pizza

CHLEBEK PIZZA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżki cukru

DODATKOWO:

  • 2 1/2 szklanki pokrojonych warzyw (papryki, czerwonej cebuli, oliwek, suszonych pomidorów, czosnek)
  • 2-3 plastry sera żółtego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g sera mozzarella, pokrojonego w kosteczkę

Drożdże zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na około 3 min. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, sól oraz cukier. Mieszamy dużą łyżką najlepiej drewnianą tylko do połączenia. Dodajemy pokrojone warzywa oraz ser żółty. Ponownie mieszamy (można lekko podsypać ciasto mąką, ale nie za dużo), owijamy folią i zostawiamy na 1 godz. Po tym czasie miskę z ciastem wkładamy na godzinę do lodówki.
Stolnicę dobrze oprószamy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy je na grubość ok. 1-1,5 cm. Wykładamy równomiernie pokrojoną mozzarellę. Jeden bok zawijamy na drugi, łączeniem przekładamy ciasto na spód, a końce ciasta podwijamy pod spód. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy na 10 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 230 C przez ok. 30-35 min do zarumienienia skórki. Jeśli skórka za mocno się przypieka można przykryć folią aluminiową i zdjąć ją na ok. 3 min przed końcem pieczenia.

chlebek pizza
chlebek pizza
chlebek pizza
chlebek pizza

  • Joanna Keczkowska

    Czy mozna dodac swieze pomidory?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Według mnie raczej świeże się nie nadają ze względu na zbyt dużą ilość wody. Ciasto wtedy może być zakalcowe, lepiej użyj suszonych.

  • Krystyna Strzelczyk

    A normalne drożdże piekarskie?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      mozna je zastapic suchymi tylko zwieksz ilosc ok. 40 g

      • Magdalena Szumal

        za bardzo nie rozumiem :) czyli można dać świeże drożdże? ile wówczas ich dać? Dzis planuję zrobić, a nie chce specjalnie kupować, bo świeże mam w domu akurat. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          Swiezych dodaj ok. 40 g :)

          • Magdalena Szumal

            Super, dziękuję, zobaczymy co mi wyjdzie :D

          • Magdalena Szumal

            Wyszedł naprawdę przepyszny, na ciepło cudny, zimny też bardzo smaczny. Dodałam jednak więcej mąki po wyjęciu z miski, gdyż inaczej nic z nim nie mogłabym zrobić. Mimo to naprawdę polecam zrobić :)

  • Katie

    Wygląda świetnie. :)

  • ja_godab

    Witam, to drugi przepis jaki testowałam z ilovebake.pl :)
    Bagietki wyszły super! Tutaj zrobiłam zbyt rzadkie ciasto (już następnym razem będę wiedzieć by dodać więcej mąki – zdjęcia z poszczególnych etapów przygotowania ciasta są bardzo pomocne, bo widać konsystencję ciasta…), ale i tak chlebuś jest pychotka. Następne będą bułeczki maślane :):):)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      u mnie ciasto też było dosyć rzadkie, a na pewno różniło się od tego na pizze ;) ale właśnie o to chodzi wtedy jest mega delikatny i wilgotny w środku :)

      • ja_godab

        Dziś lub jutro będę go robić ponownie, zobaczę jak mi teraz pójdzie.
        Co byś poleciła słodkiego, bez pieczenia, żeby dało się jeść „z ręki” na imprezę plenerową na której będzie mnóstwo dzieci…

  • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

    ja użyłam tortowej wtedy chlebek jest delikatniejszy i bardziej lekki w smaku :) ale nadaje sie również typ maki powyżej 500 :)

  • tirs

    U mnie wyszedł pyszny-dodałam również czosnek … chrupp skórka i wilgotny w środku

  • Wiktoria Zatoń

    Chlebek jest przepyszny, jest u mnie w piątce najlepszych dań na kolację z przyjaciółmi! Zniknął w 10 min :) Robiłam z czosnkiem, suszonymi pomidorami, papryką i pieczarkami. Ah i dodałam całe opakowanie (7g) drożdży suszonych, jeśli któraś z Was zastanawia się nad gramaturą.

  • Justyna

    Czyli najpierw trzeba odstawić na godzinę,a następnie odstawić jeszcze na godzinę do lodówki ? Dobrze rozumiem

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      dokladnie :)

      • Justyna

        Zrobiłam,może dołożyłam troszkę za dużo nadzienia ale to nic,wyszedł pyszny(mąż zachwycony).

  • Agnieszka Skrajna

    Czy można użyć mąki gryczanej?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Nie piekłam nigdy nic na takiej mące więc ciężko mi doradzać ;/

  • Agnieszkaa

    Czy mogę dodać tutaj suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym? I odcedzić je na sitku,i wtedy dodać?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Pewnie :)

      • Agnieszkaa

        dzięki,jutro się chyba zabiorę za to :)

        • Agnieszkaa

          U mnie ciasto się ciągnęło po tych 2h,jakoś je rozwałkowałam,ledwo odkleiłam od blatu,nie wiem czy tak miało być,ale postanowiłam wrzucić do piekarnika.I udało się,przepyszny! Wyszły 2 spłaszczone,dosyć duże chlebki.Trochę wygląd nie taki,ale smak za to jaki ;)

          • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

            Chociaz wyglad tez sie liczy, ale smak najwazniejszy :)

          • Agnieszkaa

            Liczy się,ale nie był aż tak zły. A ciasto ma się tak ciągnąć?No normalnie lepiło mi się do wałka i nie mogłam rozwałkować.

  • Katarzyna Czechowska

    czy zamiast maki pszennej mozna dac make gryczana i make razowa do wypieku chleba?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      możesz próbować :) nigdy nie piekłam na takiej mące więc ciężko mi doradzić ;/

  • AsiaM

    Witam, w ciągu 2 dni skorzystałam z Pani 3 przepisów. Dzieci właśnie skończyły ciasto Kubuś (pomarańczowe) i były bardzo zadowolone. Wczoraj zrobiłam powyższy chleb. Wyszedł jak u Pani, bardzo dobry, chrupiący i wilgotny w środku, osobiście bardziej smakował mi na zimno. W przyszłości dodam trochę papryczki chili, bo lubię ostrzejszy smak. A w tej chwili w lodówce chłodzi się ciasto porzeczkowe z budyniem:) Ciekawe jak wyszło:) Dziękuję za Pani przepisy. Są bardzo dokładne i jak na razie sprawdzają się w 100% :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      To ja bardzo dziekuje za komentarz i za korzystanie z przepisów :) Super, że smakują :)

Może to Cię zainteresuje